Bukta Băsescu az elnökséget

2012.07.06. 21:41
Az új román kormánytöbbség felfüggesztete tisztségéből a köztársasági elnököt. Traian Basescunak népszavazáson kell megvédenie magát.

A román parlament két házának együttes ülésén péntek este felfüggesztették tisztségéből Traian Băsescu elnököt.

Az új, május óta hivatalban lévő baloldali román kormány elképesztő támadást indított az ország különböző intézményei ellen. Leváltották a köztévé és közrádió vezetőit, a parlament mindkét házának elnökeit, az ombudsmant, megnyirbálták az alkotmánybíróság jogkörét, feloszlatták a miniszterelnök plágiumügyét vizsgáló szakmai testületet, és most felfüggesztették az elnököt is.

Ki üljön a brüsszeli asztalhoz?

A kőkemény nyomulás egyik legérdekesebb eleme az volt, amikor a múlt héten Victor Ponta miniszterelnök közölte, hogy szakítva a korábbi szokással, ne  Băsescu menjen az EU-csúcsra, mert ő szeretne utazni. A román alkotmánybíróság hiába döntött úgy, hogy  Băsescu joga eldönteni, hogy ki menjen, a kormány egy bürokratikus eljárással megakadályozta a bírósági ítélet hivatalos kihirdetését (kinyomtatását), és így Ponta utazhatott.

Búcsúzik a parlamenttől
Búcsúzik a parlamenttől
Fotó: Andrei Pungovschi / AFP

Népszavazás lesz

A fordulatos román hatalmi harc legfrissebb fejleménye azt jelenti, hogy  Băsescu, a jobbközép elnök július végéig nem gyakorolhatja elnöki jogait. Július 29-én pedig Romániában népszavazást tartanak arról, hogy Băsescu maradhat-e.

Nem ez lesz az első eset, hogy a 2004 óta elnökösködő Băsescut a törvényhozás kigolyózza, és a nép előtt kell megvédenie magát. 2007-ben is így járt, és akkor sikerült neki a túlélés. Akkor a választók többsége inkább marasztalta, ami elég nagy pofon volt az akkori kormánynak, Markó Béla (RMDSZ) akkori miniszterelnök-helyettes bele is bukott. (A magyar többségű megyékben kapta a legmagasabb támogatást Basescu.)

Hogy a szabályok kreatív változtatására micsoda igény van, azt jelzi, hogy a  Băsescut támogató előző kormány megváltoztatta a népszavazási szabályt, hogy csak az összes választásra jogosult több mint felének a szavazatával lehessen az elnököt leváltani. Ezt a korlátot viszont a mostani kormány máris eltörölte.

Ponta copy and paste

A szociáldemokrata kormány közben készül az ősz eleji választásokra. Egyrészt jól állnak, mert a jobboldal népszerűségét teljesen tönkretették a megszorítások, az IMF-hitel feltételeinek teljesítése. Másrészt Victor Ponta miniszterelnök helyzete sem egyszerű: doktorijának 80 oldaláról kiderült, hogy plágium,  Băsescu el is nevezte copy-paste miniszterelnöknek. Politikai mentorát, Adrien Nastasét (volt román miniszterelnök) pedig nemrég ítélték két év börtönre korrupcióért. (Nastase az ítélethozatal után öngyilkosságot kísérelt meg, jelenleg kórházban van.)

Băsescut arra hivatkozva függesztették most fel, hogy visszaélt a hatalmával (túl sok mindenbe szólt bele) ami jogilag elég nehezen értelmezhető vád, a román alkotmánybíróság nem is tudott vele mit kezdeni.

Az egész eljárásnak a kormányzó USL szempontjait nézve derül ki az értelme: a népszavazással el lehet terelni a figyelmet Ponta plágiumbotrányáról, illetve ha  Băsescu bukik, akkor jó eséllyel a népszerűségi listákat vezető USL adhatja kövektező elnököt is.

Orbán Viktor és Traian Basescu a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen
Orbán Viktor és Traian Basescu a XX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen
Fotó: Oláh Tibor / MTI

Băsescu ezer arca

A most kiakolbolított román elnök ugyan a mostani román kormányhoz képest rendes demokratának tűnik, de azért róla sem lehet azt mondani, hogy a szilkaszilárd elvek embere. Ő volt az, aki 2009-ben azzal kampányolt Erdélyben, hogy ő a legmegértőbb román politikus az autonómia tekintetében, majd elnökként azzal kérkedett, hogy Orbán Viktor szemébe mondta, hogy szó sem lehet területi autonómiáról Romániában.  Băsescu szinte minden volt már: kommunista, szociáldemokrata és jobboldali liberális is.

Kapitány

Băsescu 1951-ben katonacsaládba született, és a haditengerészeti egyetemen végzett.  Kereskedelmi hajókon kezdett szolgálni, és 1984-ben kinevezték a legnagyobb román tankerhajó kapitányának. A Ceausescu-rezsim utolsó éveit pedig a belgiumi Antwerpenben tölthette, mint a román állam külkereskedelmi lerakatának vezetője.

Demokrata

A forradalom után  Băsescu a Nemzeti Megmentési Fronthoz csatlakozott, azt mondta, hogy csak karriervágyból volt kommunista párttag, és hamarosan közlekedési miniszter lett. Később a kettévált mozgalomból a kicsit jobbosabb demokratákhoz csatlakozott, majd egy újabb pártosztódás után már lényegében saját pártja lett. Az egyik lánya EP-képviselő.

Kutyamentes övezet

2000-ben Bukarest főpolgármesterévé választották, annak ellenére, hogy addigra már volt egy nagy botránya. 1996-ban indult ellene büntetőeljárás, mert a vád szerint áron alul privatizálta a román kereskedelmi flottát. Később a vádat még kétszer elővették, de minden esetben felmentették. Băsescu kezdettől azt mondta, hogy az a sok ócskavas sosem ért többet.

Polgármesterként egyik legemlékezetesebb műve a város többszázezer kóborkutyájának kiirtása lett.

Győzelmi széria

2004-ben újraválasztották főpolgármesternek, de nem sokáig maradt a posztján, mert megválasztották köztársasági elnöknek is. Kommunista-ellenes és korrupció-ellenes retorikáját díjazták ezzel a romániai választók.

Băsescu 2007-ben túlélte a leváltására kiírt népszavazást, majd 2009-ben újra elnökké választották.

Kövér László barátjának a barátja

Băsescuban az az érdekes, hogy ügyesen tud mindenféle színben tetszelegni. Elkötelezett liberálisnak tűnt, amikor még 2004-ben a román politikai élvonalból elsőként kiállt a melegek jogaiért. Aztán néhány évvel később rasszista bunkónak tartották, mert lebüdöscigányozott egy újságírónőt.

Băsescunak sajátos viszonya van a magyarokkal is. 2009-ben volt olyan kampányszórólapja, amin Orbán Viktorral fogott kezet, miközben 2006-ban azt mondta az amerikai nagykövetnek, hogy "Orbán Viktor Európa utolsó szélsőséges politikusainak egyike, a Fidesz pedig az utolsó szélsőséges párt. Orbán Viktor és a fidesz az etnikai katlan alá akar gyújtani." Ehhez képest viszont  Băsescu a 2007-es EP-kampány bevezetőjeként Szász Jenővel, Kövér László kedvenc romániai politikusával barátkozott, a legradikálisabb magyar pártot támogatva ezzel.