Moszkva beszünteti a szíriai fegyverexportot

2012.07.09. 18:37
Moszkva nem szállít új fegyvereket Damaszkusznak, így azok a Jak-130-as oktató vadászgépeket sem juthatnak el a közel-keleti országba, amiknek leszállításáról az Aszád-rezsim még januárban kötött szerződést. Az orosz fegyverszállítmányok egészen addig szünetelnek, míg nem stabilizálódik a helyzet Szíriában.

Vjacseszlav Dzrikaln, a Szövetségi Haditechnikai Együttműködési Szolgálat igazgatóhelyettese az angliai Farnboroughban megrendezett nagyszabású nemzetközi légi bemutatón nyilatkozott a Ria Novosztyi hírügynökségnek. Januárban Moszkva 550 millió dollár értékben kötött üzletet Damaszkusszal 36 darab Jak-130-as legyártására, de korábban Buk-M2-es, Pechora-2M és Pantsir-S1 légvédelmi rakétarendszereket is eladtak Damaszkusznak. Szintén szünetelni fog az országnak még korábban eladott, de nagyjavítás céljából Oroszországba küldött MI-25-ös helikopterek szállítása is. A lenta.ru mindezt a haditechnikai együttműködésért felelős orosz állami tisztviselőre hivatkozva írta meg hétfőn.

A bejelentés nem érte meglepetésként a külföldi szakértőket, mivel júniusban az orosz hatóságok már visszamondtak egy 105 millió dolláros üzletet, amelynek 2013 elejéig kellett volna teljesülnie – akkor szintén légvédelmi rakéták szerepeltek a szerződésben.

Oroszországot a közelmúltban számos támadás érte, amiért nem függesztette fel a szíriai fegyverszállításokat. Június 18-án egy felújított helikoptereket szállító hajójukat, az Aledet a megfelelő biztosítás hiányára hivatkozva feltartóztatták Skócia partjainál, Hillary Clinton pedig többször is kijelentette, hogy Moszkva hátráltatja a szíriai békefolyamatokat.

Szíriában 2011 tavaszán kezdődtek meg a zavargások, majd gyorsan nyílt fegyveres összecsapásokká változtak. Az ENSZ szerint a konfliktusban eddig 12 000 ember halt meg, szír tisztviselők 2500-ra teszik a katonai és rendőri áldozatok számát.