A szíriai hadsereg Damaszkuszt lövi

2012.07.25. 09:08
Pánik tört ki, és több százan menekülnek azóta, hogy a szíriai hadsereg ágyúkkal és rakétákkal támadta meg al-Telt. Törökország lezárta a Szíriába vezető összes határát, Izrael pedig azzal fenyeget, hogy a „lehető legkeményebben” fog reagálni, ha Szíria vegyi fegyvereket ad át a libanoni Hezbollah radikális síita szervezetnek.

A szíriai hadsereg ágyúkkal és rakétákkal támadta meg szerda reggel Damaszkusz északi peremkerületét, al-Telt, hogy elfoglalja a felkelők által ellenőrzött települést. Helybeliek és ellenzékiek szerint a lakosok között pánik tört ki, több százan menekülnek.

Al-Tel

Al-Telt korábban biztonságos helynek tartották, az elmúlt hónapokban több ezer család menekült ide Homszból és Damaszkusz más külvárosaiból. A település nyolc kilométerre fekszik a főváros központjától, főleg konzervatív szunnita muzulmánok lakják. A múlt héten került a felkelők kezére Damaszkusz számos kerületével együtt.

A százezer lakosú al-Telt egy gépesített zászlóalj vette tűz alá helyi idő szerint hajnali negyed négykor. Az egységnek a közelben van a főhadiszállása. Percenként csapódott be egy-egy lövedék a lakóépületekbe – mondta több nyilatkozó. A térségben helikopterek köröznek. Egy helybeli elmondta, hogy az emberek robbanásokra ébredtek és menekülni kezdtek. Nincs áram és a telefonvonalak sem működnek.

Ellenzéki források szerint a felkelők felszámolták azt az útakadályt, amit a hadsereg állított fel az al-Telből Damaszkusz központja felé vezető úton. Az emberek többsége azonban északra, a közeli hegyekbe menekül.

Törökország lezárja a határt

Törökország lezárja szerdán a Szíriába vezető összes határátkelőt – közölte Hayati Yazici vámügyi és kereskedelmi miniszter a török NTV televízió jelentése szerint. Az intézkedést feltehetőleg az váltotta ki, hogy a szíriai felkelők az utóbbi hetekben elfoglaltak több olyan határátkelőhelyet, amelyek Törökországba vezetnek. A török intézkedést más forrás egyelőre nem erősítette meg.

A TRT tévé úgy idézte a minisztert, hogy csak a két ország között közlekedő teherautók előtt zárják le a határt, minden egyéb jármű, így a valamelyik harmadik országba tartó teherautók is áthaladhatnak. Ha ez így van, akkor az intézkedés oka feltehetőleg az, hogy a felkelők a múlt héten, amikor elfoglalták a báb-el-havai átkelőt, kifosztottak, illetve felgyújtottak ott körülbelül 30 török teherautót.

Izrael fenyeget

Izrael azonnal és a „lehető legkeményebben” fog reagálni, ha Szíria vegyi fegyvereket ad át a libanoni Hezbollah radikális síita szervezetnek – figyelmeztetett szerdán Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter a közrádióban. Az izraeli diplomácia vezetője szerint ez „háborús ok, át nem léphető vörös vonal” lenne, és „az üzenetet eljuttattuk az európaiaknak, az amerikaiaknak, az ENSZ-nek és Oroszországnak", vagyis a „közel-keleti kvartett” tagjainak. Benni Ganc tábornok, izraeli vezérkari főnök kedden kijelentette, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje „ellenőrzés alatt tartja fegyverkészleteit”, sőt „éppen szigorítja a hadsereg fegyvereit védő biztonsági intézkedéseket”.