Gyilkosságban való bűnrészességgel vádolják Timosenkót

2012.08.09. 12:45
Az ukrán főügyészség vádat fog emelni Julija Timosenko volt kormányfő ellen Jevhen Scserbany donyecki üzletember és parlamenti képviselő megölésében való bűnrészességért, Leonyid Kucsma exállamfő ellen pedig új eljárást indítanak a Gongadze-gyilkosság ügyében – jelentette ki Rinat Kuzmin főügyészhelyettes a Szegodnya című ukrán napilapnak adott interjújában.

"Elegendő alapunk van arra, hogy vádat emeljünk ellene" – állította Kuzmin, hozzátéve, hogy a német orvosok nyolc hét nyugalmat írtak elő a harkivi börtönkórházba ápolt Timosenkónak – ez az időszak körülbelül szeptember második feléig tart –, ezért a főügyészség még kivár.

"Amint az orvosok megengedik, akkor azonnal megyünk hozzá a vádemeléssel. Erre nálunk minden készen áll" – jelentette ki a helyettes főügyész.

Kifejtette, hogy a bérgyilkosságot megrendelők és finanszírozók felkutatására korábban kezdett ügyészségi nyomozás eredményei alapján indítanak eljárást Timosenko ellen bűnrészesség vádjával.

Kuzmin hozzáfűzte, hogy a Scserbany-gyilkosság idején az ukrán miniszterelnöki tisztet betöltő, jelenleg az Egyesült Államokban zsarolásért és pénzmosásért elítélt és börtönben is ülő Pavlo Lazarenkót is ki kívánja hallgatni a főügyészség az ügyben. Ebbe maga Lazarenko már beleegyezett, már csak az amerikai hivatalos szervek engedélyére várnak.

Jevheny Scserbanyt, feleségét és egyik munkatársát 1996. március 3-án a donyecki repülőtéren lőtték agyon. Kuzmin szerint a Timosenko és Lazarenko által ellenőrzött cégek utalták át a pénzt Scserbany gyilkosainak.

Kuzmin elmondta, hogy Leonyid Kucsma volt ukrán államfő ellen a Gongadze-gyilkosság ügyében készül a főügyészség új eljárást indítani.

A főügyészség 2011 márciusában indított büntetőjogi vizsgálatot Kucsma ellen hivatali hatalommal és szolgálati jogkörrel való visszaélés miatt, ami az újságíró meggyilkolásához vezetett, ám a bíróság 2012. január 25-én jogerősen kimondta, hogy a büntetőeljárás az exállamfő ellen törvénytelen volt. Kuzmin szavai szerint a főügyészségnek most van lehetősége arra, hogy tovább dolgozzon az ügyön, és kellően megalapozzon egy új eljárást Kucsma ellen.