Zoltán
21 °C
36 °C

Damaszkusz belvárosában robbantottak

2012.08.11. 22:25
Szombaton is folytatódott a harc Szíria második legnagyobb városáért, Aleppóért. A lázadók összehangolt robbantássorozatot hajtottak végre közben Damaszkusz belvárosában. Az amerikai külügyminiszter kijelentette: Aszad menesztése is Washington és Ankara stratégiai céljai közé tartozik.

Szíriai konfliktusban érintett városok nagyobb térképen való megjelenítése

Harcok

  • Folytatódtak a heves összecsapások Szíria második legnagyobb városában, Aleppóban. A SANA szíriai hivatalos hírügynökség szerint a kormányerők "felszabadították" a lázadóktól Aleppó déli negyedét, Meshedet, felszámolták a lázadók harcálláspontjait, parancsnoki állásait és lőszerraktárait Aleppó Azimíja, Szukkari és Anszari negyedeiben, és rövidesen megkezdődik Szejf-ed-Davja negyed megtisztítása. Közben a lázadók az aleppói nemzetközi repülőteret támadják. Állítólag megölték Jahyja Bahdzsát Dzsamal lázadó parancsnokot.
  • A Törökországgal szomszédos Idlíb tartományban is elkeseredett harcok folynak a Dzsiszr-es-Sugur-hágó és a Ruvudzs-szurdok körzetében. A kormányerők megpróbálják megakadályozni, hogy a Szíriai Szabad Hadsereg egységeket küldjön erősítésként Aleppóba.
  • A fővárosban, Damaszkuszban fegyveresek út mentén elhelyezett pokolgépeket hoztak működésbe. Az összehangolt robbantások célja az volt, hogy megcáfolják a kormánynak azt az állítását, hogy teljes ellenőrzésük alatt tartják a fővárost. Az egyik pokolgépet Mardzseh negyedben robbantották fel távirányítással, amikor egy katonákat szállító jármű elhaladt a közelében. A detonáció, amelyben senki sem sérült meg, 100 méterre történt az egyik damaszkuszi luxusszállodától. A fegyveresek később összecsaptak a rendőrökkel a városközpontban, a Szíriai Nemzeti Bank épülete közelében.
  • Reakciók a világból

  • A német hírszerzés vezetőjének becslése szerint megkezdődött a végső szakasz Szíriában Bassár el-Aszad elnök rendszere számára. Gerhard Schindler, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) vezetője a Die Welt című német napilap szombati számában elemezte a helyzetet.
  • Hillary Clinton amerikai külügyminiszter miután Isztambulban tárgyalt Ahmet Davutoglu török külügyminiszterrel, kijelentette: Aszad menesztése is Washington és Ankara stratégiai céljai közé tartozik. A két külügyminiszter beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok és Törökország olyan munkacsoportot állít fel, amely koordinálni fogja a katonai, hírszerzési és politikai válaszokat a "legrosszabb forgatókönyv" valóra válása estén, beleértve azt, ha például vegyi támadás érné az Aszad-rendszer szíriai ellenfeleit.
  • Az Arab Liga külügyminiszterei vasárnap Dzsiddában a szíriai helyzetről tárgyalnak majd.