Zoltán
21 °C
36 °C

Elzárták a menekülők útját a déli határon

2012.09.06. 21:22


Szíriai konfliktusban érintett városok nagyobb térképen való megjelenítése

Harcok

 • Az ellenzéki erők és az aktivisták szerint a szír hadsereg megrohamozta és visszafoglalta Tel Sahab várost a lázadóktól a jordániai határ közelében. Az akcióban földi és légi csapatok is részt vettek, körülbelül húsz harckocsival támogatva. A támadás célja az lehetett, hogy az Aszad-rezsim elleni felkelés utánpótlási vonalait elvágják.
 • Folytatódtak az összecsapások Damaszkusz környékén is, a fővárosban heves utcai harcok zajlanak. Az ország északi részén Aleppóban, délen Dara környékén, keleten pedig Deir-ez-Zór körzetében harcolnak, ahol a felkelőknek a héten részben sikerült megszerezniük az irányítást egy repülőtér fölött.
 • Az Aleppó környékén harcoló lázadók kijelentették, hogy a pletykákkal ellentétben nem fognak visszavonulni a városból. Aleppóban jelenleg méterről méterre folyik a harc a felkelők és a hadsereg között.
 • Szintén Aleppóban a lázadók kivégezték a kormányerők egyik katonáját, majd közzétették az erről készült videót. A felvétel miatt valószínűleg éles kritikák fogják érni a felkelőket az emberi jogok megsértése miatt.

Támadás civilek ellen

 • A jordániai határ mentén folyó harcok aggodalommal töltik el a külföldi megfigyelőket, mivel így a rezsim több tízezer menekült elől zárja el az utat. A felkelők eddig négy útvonalat is nyitva hagytak a menekülő civileknek, de a kormányerők katonái gyakran lőnek a tömegekbe, és az éjszakai átkeléseket is sikerült csökkenteniük. Korábban 36 óra alatt akár 5000 ember is átléphette a határt, most ez a szám 700-ra csökkent le.
 • A megfigyelések szerint a civil halottak száma csütörtökön elérte a 67 főt. A legtöbb halottat Damaszkusz környékén azonosították. A fővárostól délre a kormányerők tüzérségi tüzet nyitottak egy palesztin menekülttáborra, ahol húszan haltak meg. A kormányerők szerint felkelők szivárogtak be a táborba.
 • Elsüllyedt egy menekülteket szállító hajó a török partok közelében. A 15 méter hosszú hajón főleg szíriai civilek utaztak, de volt köztük iraki és palesztin menekült is. A hajón körülbelül százan tartózkodtak, amikor zátonyra futott. 58-an haltak meg, köztük 28 gyerek és 3 csecsemő.

Reakciók a világból

 • Három amerikai szenátor is Bagdadba látogatott, hogy nyomást gyakoroljon az iraki kormányra az ország légterén áthaladó, Szíriába tartó iráni fegyverszállítmányok ügyében. Washington szerint Irak és az Egyesült Államok kapcsolata megsérülhet, ha engedik a szállítmányok áthaladását.
 • Franciaországban újra felmerült a lázadók fegyverrel történő támogatásának lehetősége. A nyugati hatalmak eddig elzárkóztak ettől, mivel szerintük kaotikus állapotokhoz vezetne, ha fegyver kerülne a radikális iszlám csoportok kezébe. Ennek ellenére most újra megfontolják légvédelmi fegyverek és tüzérségi eszközök átadását a lázadó erőknek.
 • Gregoriosz Laham damaszkuszi görög-melkita pátriárka nyílt levelében kifejtette, hogy Szíria számára az egyetlen út a megbékélés, ennek érdekében pedig nemzetközi kampányra van szükség, amiben a világ összes egyházának részt kell vennie. A válság megoldása érdekében a főpap ismét párbeszédet sürget. Megjegyzi, hogy "ez a legnehezebb út, de ez az egyetlen ésszerű megoldás".
 • Vlagyimir Putyin orosz államfő egy interjúban elmondta, nem hajlandó változtatni a Szíriával kapcsolatos álláspontján. Putyin bírálta a Nyugatot, mivel szerinte az al-Kaida segítségével akarják eltávlítani a pozíciójából Aszad elnököt.