Tüntetnek a japán szigetvásárlás ellen

2012.09.13. 18:29

Több száz kínai tüntető gyűlt össze a pekingi japán nagykövetség előtt csütörtökön, akik az ellen tiltakoztak, hogy Japán kedden állami ellenőrzés alá vonta a vitatott hovatartozású Szenkaku-szigeteket. A demonstrálók a kínai himnuszt énekelték és zászlókkal integettek a követség előtt. A tüntetők szerint Japán illegális módszerekkel és erőszakkal foglalt el területeket az országukból, és „tolvajként viselkedett” – írja az AFP.

A tüntetőket a rendőrség is figyelte. Egy kisebb csoport japán éttermeket keresett fel, ahol azt kiabálták, hogy a szigetek Kínához tartoznak. Az elmúlt hónapban több mint húsz városban demonstráltak a Japán-ellenes tüntetők. Egy alkalommal egy kínai férfi a pekingi japán nagykövet autójáról is letépte a japán zászlót.

A japán kormány hétfőn hozott döntést arról, hogy állami ellenőrzés alá vonja a Szenkaku, kínaiul Tiaojü-szigeteket, ami ellen Peking a legmagasabb szinten tiltakozott. Kedden megtörtént a hivatalos adásvétel a Kurihara család és a kormány között: a szerződésben megállapított vételár 2,05 milliárd jen (5,8 milliárd forint).


Senkaku/Diaoyutai sziget nagyobb térképen való megjelenítése

Peking a vásárlás ellen a legmagasabb szinten tiltakozott. Az adásvétel után Kína két őrhajót küldött a szigetekhez, a Hszinhua hírügynökség szerint pedig a tengeri felügyelet kész cselekvési tervvel rendelkezik arra az esetre, ha az ország szuverenitásának védelmére kényszerül, és a helyzet fejleményeinek függvényében fog intézkedni. A területi vita azóta uralja a kínai médiát, a központi téma az állami szuverenitás megsértése. A kínai kereskedelmi miniszter helyettes csütörtökön elmondta, a szigetek megvásárlása negatív hatást fog gyakorolni a két ország kereskedelmi kapcsolataira is.

A Szenkaku-szigetekre a Kínán és Japánon kívül Tajvan is igényt tart. A terület közel fekszik egy fontos hajózási útvonalhoz, és a közeli vizeken vélhetően értékes ásványkincsek is lehetnek. Még augusztus elején japán nacionalisták szálltak partra a szigeteken, hogy megemlékezzenek a második világháború japán áldozatairól.