Továbbra sem biztonságos a cseh alkohol

2012.09.18. 19:42

A cseh egészségügyi miniszter szerint továbbra sem biztonságos a tömény szeszesitalok piaca Csehországban, ezért továbbra is érvényben marad a forgalmazásukra múlt pénteken bevezetett tilalom. "A 20 százaléknál magasabb alkoholtartalmú italok forgalmazási tilalmának feloldása a legközelebbi napokban szóba sem jöhet" - mondta újságíróknak Leos Heger az országos válságstáb keddi ülése után Prágában.

A szeptember elején kezdődött metil-alkohol-mérgezéses esetek kedd délig 22 emberéletet követeltek, s mintegy negyven személyt kezelnek mérgezéssel kórházban. Az utóbbi 24 órában az áldozatok száma eggyel, a kórházi kezelésre szorulók száma pedig öttel emelkedett. Az áldozatok közül többen megvakultak, de pontos adatot erről eddig nem hoztak nyilvánosságra.

Jaroslav Hruska belügyminiszter-helyettes szerint az üzletek és a vendéglők ellenőrzései, valamint a rendőrségi nyomozás változatlan erővel folytatódnak. Az ügy miatt már 23 személy ellen indítottak büntetőeljárást, s több mint negyven személynél tartottak házkutatást. A rendőrségi nyomozás során több ezer liter "pancsolt alkoholra" bukkantak, amit boltokba és vendéglőkbe való szállításra készítettek elő. Néhány nagyobb hordóban a tárolt alkohol metanol tartalma meghaladta a veszélyes 30 százalékot is. A rendőrség eddig több mint százezer hamisított címkét kobzott el.

A nyilvánvalóan hamisított címkék tucatjait az egészségügyi tárca és a különböző cseh hírportálok folyamatosan közlik. A címkék többsége lokálisan forgalmazott alkoholtermékek mésolata, de számos országosan ismert név is van köztük.  A cseh Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a következő italokat hamisították: Lašský Tuzemák, Tuzemák, Švestková vodka, Vodka Lunar, Hanácká vodka, Meruňka, Albánská borovička.

A metil-alkohollal hamisított szeszes italok már több halálesetet és megbetegedést is okoztak Csehországban, Lengyelországban és Szlovákiában.

Szlovákia a hétvégén történt metil-alkohol-mérgezések miatt kedden a Csehországból származó tömény szesz behozatalának átmeneti tilalmát hagyta jóvá. A tilalom kedden 17 órakor lépett érvénybe és a Csehországban gyártott, illetve az onnan származó tömény szeszes italokra vonatkozik. Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter a tilalom bevezetését a szlovákiai polgárok egészségének védelmével indokolta, bár hétfőn még annak a nézetének adott hangot, hogy Szlovákiában nem nevezhető drámainak a metil-alkohol-mérgezések miatt előállt helyzet, így nem kell korlátozni a szeszforgalmazást.

Lengyelország már vasárnap betiltotta a Csehországból származó tömény szesz behozatalát. Az Euronewsinformációi szerint a botrány kitörése után négy ember halt meg alkoholmérgezésben Lengyelországban, közülük pedig ketten Csehországból származó alkohol fogyasztása után lettek rosszul.

Jelenleg nincs arra vonatkozóinformáció, amely szerint Magyarországra is került volna a mérgező szeszes italokból, azonban – az elővigyázatosság elvét követve – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) elrendelte a megyei kormányhivatalok élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságai útján a termékek fokozottabb ellenőrzését.

Kedden egymástól függetlenül a Pálinka Nemzeti Tanács  és a Vidékfejlesztési Minisztérium is arra hívta fel a figyelmet, hogy  a mérgezést okozó szeszesital nem pálinka. „A sajtóban megjelent téves információkkal szemben a Csehországban és Lengyelországban az elmúlt napokban már több halálos áldozatot is követelő metil-alkohollal szennyezett szeszes ipari termék semmilyen formában nem hozható összefüggésbe a magyar pálinkával” - olvasható a VM közleményében.