Merkel ellen készülnek Athénban

Index, MTI
2012.10.08. 20:19 Módosítva: 2012.10.08. 20:19

Ezrek vonultak utcára hétfő este Athénban, hogy a megszorítások és Angela Merkel német kancellár keddre tervezett görögországi látogatása ellen tiltakozzanak.

Egyes tüntetők plakátjain "Ki az országunkból, te cafat!", "Hitler lánya, ki Görögországból, nem akarunk negyedik birodalmat!" feliratok szerepeltek.

"A jelenlétünkkel rá akarjuk bírni a politikusainkat, hogy mondjanak végre nemet a véget nem érő megszorításokra" - mondta a német hírügynökségnek az egyik demonstráló.

Kedd délutánra a görög fővárosban újabb tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba az ország két nagy szakszervezete. A demonstrációkat Angela Merkel és Antonisz Szamarasz görög kormányfő találkozójának idejére időzítettek. Ezenkívül a kommunisták és a parlament legerősebb ellenzéki pártja, a Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) is tüntetésre szólította fel híveit.  A Sziriza bejelentette, hogy "mindenkit mozgósítanak, akit utcára lehet vinni". Alekszisz Ciprasz pártvezető szerint Merkel nem Görögországot, hanem "Antonisz Szamarasz düledező kormányát, a korrupt, rossz hírű és az ő érdekeinek alávetett politikai rendszert akarja megtámogatni".

A német nagykövetség előtt kedden a nacionalista-populista Független Görögök elnevezésű párt tart demonstrációt.

Rendőrök mindenhol

A görög kormány komoly biztonsági előkészületeket tett a német kancellár keddi érkezésére tekintettel. Görög sajtóértesülések szerint a német kancellár látogatása idejére külön rendőri egységeket vezényelnek az athéni német diplomáciai képviselethez és más német intézményekhez is.

Mesterlövészek, békaemberek, 7 ezer rendőr, vízágyúk, lezárt utcák és kerületek - ilyen képet nyújt Athén kedden, amikor Angela Merkel német kancellár a csődtől fenyegetett Görögország fővárosába látogat.

A bulvármédia kihívásnak tekinti a látogatást. A demonstrációkat randalírozók arra használhatják fel, hogy a fővárost káoszba döntsék - figyelmeztetnek. A Ta Nea című lap már szombaton olyan karikatúrát közölt a kancellárról, amelyen Merkel bukósisakkal és gázálarccal szerelkezik fel a tüntetéseken várhatóan bevetésre kerülő gumibotok és könnygáz ellen.

"Remélhetőleg minden rendben lesz" - mondta hétfőn a készenléti rendőrség egyik tagja, akit erősítésként rendeltek fel vidékről a fővárosba. "De nagyon félek. A parlament előtt, a Szintagma téren kell állnom" - ismerte el.

Jobb jövőt várnak tőle

Athén "dupla igent" vár Merkeltől, amint azt a pénzügyminisztérium egyik munkatársa hétfőn megfogalmazta. A görögök egyrészt szeretnék kiterjeszteni azt a határidőt, amelyen belül a szigorú takarékossági intézkedéseket életbe kell léptetniük. Másrészt elismerést remélnek azért, hogy a takarékossági csomag megvalósításában - az elkövetett sok mulasztás ellenére - már nem keveset értek el. És mindenekelőtt: hogy a sürgetően szükséges, 31,5 milliárd eurós következő segélyrészletet már most megkaphatják.

A nyugdíjasok és munkanélküliek azt remélik, hogy végre ismét lesznek befektetések az országban. Merkel minden szava döntő jelentőségű lehet az ország jövője szempontjából. A kancellártól azt a politikai bűvészmutatványt várják, hogy az értelmetlen takarékoskodás jelképéből - amilyennek őt a görögök jelenleg látják - egy jobb jövő reménységének hordozójává lépjen elő.



  • Tippek
  • Lakáshitel