Karadzsics: Kitüntetést érdemelnék

2012.10.16. 17:24
Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek egykori politikai vezetője az ellene folyó hágai büntető per keddi tárgyalásán azt állította magáról: vádak helyett elismerést érdemelne, mert annak idején minden tőle telhetőt megtett a boszniai háború elkerülése érdekében.

„Ahelyett, hogy megvádolnak, kitüntetést érdemelnék mindazért a sok jóért, amit tettem. Emberi erőhöz mérten mindent megtettem azért, hogy elkerüljük a háborút. Sikerült elérnem, hogy mérsékeljük minden polgári lakos szenvedését. Számos alkalommal hirdettem egyoldalú tűzszünetet, és sokszor megállítottam hadseregünket, amikor közel voltak a győzelemhez″ – mondta 67 éves vádlott, amikor megkezdte védekezésének előterjesztését.

A 2008-ban Belgrádban elfogott Karadzsics ellen már három éve folyik a per a délszláv háborúk idején elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljáró – az ENSZ által létrehozott – nemzetközi büntető törvényszék (angol rövidítéssel: ICTY) előtt.

A terhére rótt háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények közül súlyában kiemelkedik az 1995-ös srebrenicai mészárlásért való felelősség kérdése. A faluban boszniai szerb katonák mintegy nyolcezer muszlim férfit gyilkoltak le. Ez volt Európa második világháború utáni történelmének legborzalmasabb tömeggyilkossága.

Karadzsics ellen az ügyészek összesen háromszáz tárgyalási órán át sorakoztatták fel a vád tanúit. A vádlott hatszáz órát kért, de ő is csak háromszázat kapott a mentőtanúk meghallgatására és kikérdezésére. Ez a tárgyalási szakasz kezdődött most meg.

Karadzsics mentőtanúként kívánja beidézteti többek közt Karolosz Papuliaszt, aki a boszniai háború idején Görögország külügyminisztere volt. A volt boszniai szerb vezető szerint Papuliasz alátámaszthatja ártatlanságát a szarajevói piactér ellen 1994. február 5-én elkövetett aknavetős támadás ügyében.

Karadzsics szerint a Szarajevó elleni tüzérségi támadás körülményeit a muszlimok meghamisították. „Szarajevó az én városom, minden olyan állítás, hogy mi ok nélkül lőttük volna, hamis” – mondta.