Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • New York polgármestere, Michael Bloomberg bejelentette, hogy az 57-ik utcai felhőkarcolót építő, 80 emelet magasan eltört, és az utca fölött csüngő daru környékét evakuálták. Az utca alatti víznyomócsövet elzárták, hogy csökkentsék a kárt, ha a sérült vasszerkezetet letépi a szél.

    Helyszíni beszámolók szerint ugyanakkor a járókelők tesznek az utasításokra, és a küszöbön álló látványosság izgalmában egyre többen gyűlnek össze, hogy lefényképezhessék, amint a daru bő 200 métert zuhan majd.

  • Magyar idő szerint éjfélkor lezárják az East River-en átívelő  Brooklyn, Manhattan, Williamsburg és Queensboro hidakat is. Ha minden a bejelentett tervek szerint történik, reggelre csak a Lincoln Tunnel alagút és a Goethals híd köti majd össze New York-ot New Jersey-vel.

  • Egyre tarajosabb az East River, és akkora hullámokat vet, mint az óceán - írja a BBC egyik New York-i olvasója. Manhattan házai fölött vastag köd ül, és bármennyire is valószínűtlenül hangzik, észak felé valaki jet-skizik a folyón - szól a beszámoló.


  • Manhattani olvasónk küldte az alábbi videót, amin az érkező Sandy még csak bemelegít, de már így is olyan, hogy az már vörös riasztás lenne Magyarországon, meg élőben kapcsolnák a köztársasági elnököt a tévék is. Tehát Upper West Side, Manhattan, 17:50.

  • A New York városi egyetem által fenntartott tíz menhelyen folyamatosan nő a befogadottak száma, és délután már 1200-an voltak. Az érintettek elsősorban hajléktalanok, valamint olyan albérlők, akik rossz minőségű, a tulajdonos által gyengén vagy sehogy sem karbantartott, lepusztult épületekben laknak, főleg a Lower East Side városrészben. A menhelyeken mindenki a hírtévék adását nézi, és a gabonapehelyből, mogyoróvajból és dzsemből álló fejadagokat majszolják.

  • A Weather Channel szerint Long Islanden már 150 kilométer per órás szelet mérnek. Összehasonlításképpen a Magyarországon mért legerősebb széllökést 2010 december 8-án mérték, Az Országos Meteorológiai Szolgálat műszere a 599 méter magas Kab-hegyen172 kimométer per órás széllökéseket érzékelt.

  • Nem az Egyesült Államokban végezte eddig a legnagyobb pusztítást Sandy. Az ABC News beszámolói szerint csak az elmúlt pár órában 69 áldozatot jelentettek a hurrikán miatt a Karib-térségben, köztük Haitin és Kubában.

  • Ez történik, ha egyszerre van telihold, a dagály csúcspontja és az évtized hurrikánjának partot érés:

    Atlantic City víz alatt
    Atlantic City víz alatt
  • 2011 augusztus 28-án csapott le New Yorkra az Irene hurrikán. A város több kerületét akkor is kiürítették, megáradt a Houdson és az East River, így Brooklynban és Manhattanben is víz alá került néhány utca. New Yorkban az alacsonyabban fekvő városrészekben, például Manhattanben és Long Islanden több mint 370 ezer embert, a szomszédos New Jersey államban további 750 ezret érint a kitelepítés. A kár meghaladt a 35 milliárd dollárt, pedig Irene végül hurrikánból trópusi viharrá szelidült, mire elérte New Yorkot. Azaz a szél sebessége nem érte el a 135 kilométer/órát.

    Hogy miért érdekes most ez? Csak mert, még csak közeledik, de már most látszik, hogy mennyivel félelmetesebb a mostani hurrikán a tavalyinál.

    11L9g.gif
  • Az Upper East Side-on, közvetlenül az East River partján lakik az az olvasónk, aki orvosként dolgozik New Yorkban. Magyar idő szerint éjfél előtt ezt írta: "Farkasüvöltés-szerű hangja van Sandynek lakáson belülről is - kellemes éjszakánk lesz. Legalább áram meg van".

  • A vihar vonulása összesen 50-60 millió embert érint és várhatóan 10 millióan maradnak áram nélkül. New Jerseyben két nukleáris reaktor működését várhatóan fel kell majd függeszteni.

    A keleti partvidéken már több mint 1,6 millióan várnak a szolgáltatás helyreállítására. A kanadai Hydro-Québec elnevezésű cég hétfőn villanyszerelőket küldött át a szomszédos Vermont államba, hogy segítsenek a vezetékek javításában.

  • A szupervihar átmeneti nehézségeket okoz a vállalkozásoknak, a közlekedésben és a fogyasztásban, hosszabb távon azonban nem lesz hatással a gazdaságra. A hurrikán miatti lassulás után a gazdasági bővülés várhatóan visszanyeri ritmusát, ahogy megkezdődik a helyreállítás - fogalmazott Mark Zandi, a Moody's Analytics vezető közgazdásza.

    Feltételezve, hogy a vihar csak néhány napra zavarja meg a rendet és nem keletkeznek jelentős károk az infrastruktúrában, nem kell arra számítani, hogy a hurrikánnak jelentős országos hatása lesz a gazdaságban - tette hozzá az elemző.

    Előzetes becslések szerint a szupervihar okozta károk 10 és 20 milliárd dollár közötti összegre rúgnak majd, ez azt jelenti, hogy a Sandy nagyobb pusztítást okoz a tavalyi Irén hurrikánnál, amely miatt 15,8 milliárd dollárnyi kár keletkezett. A pusztítás azonban súlyosabb lehet, ha a vihar károkat okoz egy kikötőben vagy például egy olajfinomítóban - jegyezte meg a Moody's szakértője.

  • Kétemeletnyi omlott le egy hatszintes épület homlokzatából New York Chelsea városrészében. A hírek szerint senki nem sérült meg.
  • Az alábbi videó New York-i idő szerint délután ötkor készült, vagyis két és fél órája, de már itt is látszik, hogy Sandy bekapcsolta az esőgépeket. Külön felhívnánk a figyelmet a szorgos médiamunkásokra, akik lelkesen filmezik az 57-ik utcai felhőkarcolót, illetve azt azt építő darut, ami 80 emelet magasan eltört, és az utca fölött csüng.

  • A hullámverés és a dagály miatt 11,25 láb (3,43 méter) magasra torlódott a víz a dél-manhattani Battery Parknál. Ez minden idők legmagasabb helyi vízállása. A korábbi rekord 191 éves volt: 1821-ben 11,2 láb magasan állt a víz - áll a Weather Channel tweet-jében.

  • A Nemzeti Hurrikán Központ jelentése szerint csillapodott Sandy, most már csak óránként 140 kilométer per órás esősségel fúj. A vihar még mindig hurrikánerejű, de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait,  poszt-trópusi ciklonnak számít.

    A hurrikánközpont szerint a vihar helyi idő szerint este 8-kor (közép-európai idő szerint hajnali 1-kor éri) el a partot.

  • A CNN jelentése szerint a manhattani Battery Parkban már 3,4 méter magas víz áll, ami azért érdekes, mert ez néhány centinvel már most magasabb, mint a valaha itt mért legnagyobb áradás 1821-ben.

  • A Con Ed áramszolgáltató az extrém időjárás miatt megtette, ami mindmáig elképzelhetetlen volt: lekapcsolt egyes dél-manhattani városrészeket az ellátásról. A közlemény szerint erre azért volt szükség, hogy védjék a felszín alatti transzformátorokat és berendezéseket, így ugyanis a vihar levonulása után gyorsabban tudják újraindítani a szolgáltatást.Az intézkedés a közvetlenül a part közelében lévő háztömböket érinti.

  • cikkünk a témában:

    Sandy mégse alakul szuperviharrá

    Az USA állami meteorológiai szolgálata, a National Weather Service hurrikánközpontja szerint a Sandy hurrikán kezdi elveszíteni trópusi ciklon jellegét, és egy téli alacsonynyomású viharzónává, poszt-trópusi ciklonná alakul. Ez egyelőre az északabbra lévő területek számára jó hír, ahová a vihar csak később jut el: New Jersey, Maryland és New York még nem lélegezhet fel.

  • Legkedvesebb webdizájnerünk, az Index egykori Eteléjéért órák óta aggódunk, fogalmunk sem volt, hogy kitartott-e az az egy Toblerone és két Kit-kat csoki, amit beszerzett az évtized viharára várva, vagy már hipszter-szemüvege szárát rágcsálja az éhség elől menekülve. Semmi hír nem jött felőle, amíg valaki el nem küldte a Metrómulatós című videót neki. Akkor annyit hajlandó volt válaszolni a hurrikánnal, a tenger hullámaival és az ítéletidővel mit sem törődve: "Ó, jaj. Jaj".

    Aztán persze megérkezett a beszámolója is:

    "Most indult be a buli fél órája, csúnya hangok jönnek az utcáról, mi pedig ülünk a meleg lakasban es internetezünk. Sajnos szerintem bármikor elmehet az áram a ConEdisonos twiteket látva. Épp a tegnapi tőkehallevesemet fogom melegíteni es vacsorázni készülünk. Eddig egy Toblerone és harmad doboz Oreo fogyott. Chinatownban jó a hangulat, de aggódunk Atlantic Cityért".

  • Sandy nemsokára partot ér New Jersey parjainál. Korábban New Jersey kormányzója csak annyit twittelt ki, hogy mindenki megdöbben majd, amikor meglátja a vihar képeit. A Jersey Shore című trasrealityben persze.

  • Vadász Zita vagyok a New York-i Balassi Intézetből jelenti: "A 37. utcáig mindent ellépett a víz az East River és a 1st Avenue között. Autókat visz a víz, és most ér ide Sandy szele. Eddig csak esett, most már fúj, mint az állat. Lent körülbelül másfél métermagasan áll a víz. Amíg lent fotóztam 15 perc alatt emelkedett 5 centimétert a vízszint . A helyzetet nézve a 38. Utca és akar az ENSZ épület is víz alá kerülhet, áram itt éppen nincs."

  • New Yorkban este hétkor, magyar idő szerint éjfélkor kialudt a Szabadságszobor fáklyájának fénye. Eddig a sűrű ködben, a zuhogó esőben és a korai sötétedésben is világított, sőt, akkor is, amikor  Dél-Manhatttanban kialudtak a fények, még világított, de de most hirtelen vége.

  • A New York-i tűzoltóság sa Twitteren megerősítette, hogy leomlott egy többemeletes ház egy része Manhattan délnyugati városnegyedében, Chelsea-ben. Egyelőre nem tudni, hogy a házban hányan tartózkodtak, és nem ismert az anyagi kár mértéke sem. A jelenlegi információk szerint csak egy tűzoltó sérült meg, de ő elutasította, hogy kórházba szállítsák.

  • Helyi idő szerint este hét után meghalt egy harmincéves férfi Queensben, miután egy fa dőlt a házára. A hírt a tűzoltóság is megerősítette. A férfi volt Sandy első áldozata New Yorkban.

  • Az időközben poszt-trópusi ciklonná minősített Sandy hurrikán következtében helyi idő szerint hétfő este összedőlt egy több emeletes ház egy része New Yorkban, írta Twitteren a New York-i tűzoltóság. Nincs sérült, és nem is rekedt senki a négyemeletes házban. A szerencsétlenség Manhattan délnyugati városnegyedében, Chelsea-ben történt.

  • A Sandy Atlantic Citytől 10 kilométerre délnyugatra ért partot, és jelenleg 130 kilométer/per órás erővel tombol.

  • Anikó úgy gondolta, hogy még azért leviszi sétálni a kutyát Manhattanben, de nem jutottak messzire: "Még utoljára levittük a kutyust sétálni itt Manhattan szívében, de vissza kellett fordulni, mert nagyon erőteljes széllökések vannak. Nem biztonságos már kimenni az utcára. Hallani lehet a magas épületek között cikázó szelet, elég ijesztő. Pánikhangulat továbbra sincs, az utcán számos taxi, tűzoltó és rendőrautó közlekedik, de gyalogos forgalom szinte egyáltalán nincs.

    fotó
  • Közel 2,2 millió ember mardt áram nélkül New Yorkban és környékén, a helyi elektromos szolgáltató a conEdison azonban még a vihar kellős közepén is azon dolgozik, hogy helyreállítsa a szolgáltatást. A neten folyamatosan nyomon lehet követni, hogy hol ment el az áram, és azt is, hogy várhatóan mikorra állítják helyre a szolgáltatást.

  • Több metróalagutat is elöntött a víz Manhattanben, illetve víz áll azokba az alagútakba, amelyek a Hudson alatt vezetnek át. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a sós víz milyen károkat okoz a nagyfeszültségű vezetékekben, de annyi a közlekedési hatóság illetékese szerint biztos, hogy csak a víz szivattyúzása is legalább fél napba fog tartani. Ennek csak a vihar elvonulása után lehet nekilátni, vagyis valószínűtlen, hogy a metrók szerda előtt elindulnának, és lesz néhány vonal, amit több napra is le kell majd zárni.