Agyonlőhettek egy palesztint a gázai határnál

2012.11.23. 11:50

Izraeli katonák agyonlőttek egy palesztin férfit, tízet pedig megsebesítettek a Gázai övezet határának közelében, állítják palesztin tisztviselők. Az izraeli hadsereg annyit erősített meg, hogy figyelmeztető lövéseket adtak le a kerítéshez közeledő csoport láttán, írja a BBC. A mostani lehet az első haláleset a szerda este életbe lépett tűzszünet óta.

Izrael azt is bejelentette, hogy több embert őrizetbe vettek a szerdán Tel Avivban elkövetett robbantás ügyében. Az egyik buszon hagyott pokolgép 29 embert sebesített meg néhány órával a tűzszünet bejelentése előtt. Több mint hat éve nem követtek el hasonló támadást Tel Avivban.

A szerdai tűzszünet vetett véget a nyolc napig tartó konfliktusnak, amelyben Izrael a levegőből és a tengerről bombázta a Gázai övezetet, ahonnan a Hamász fegyveresei rakétákat lőttek át. Legalább 158 palesztin halt meg a konfliktusban, míg az izraeli áldozatok száma csütörtökön hatra emelkedett, egy korábban megsérült katona is belehalt sebesüléseibe.

Az egyiptomi közvetítéssel elfogadott tűzszüneti megállapodás értelmében Izrael beleegyezett, hogy befejezi a légicsapásokat és a Hamász vezetőinek célzott likvidálását, míg a palesztin szervezetek felhagynak a rakétázással. A Hamász miniszterelnöke, Iszmail Haníje arra sürgette a Gázai övezetben élőket, hogy tartsák be a tűzszünetet.

A határmenti lövöldözések korábban sem voltak ritkák, és nem vezettek általában a helyzet eszkalálódásához, azonban nem tudni, a mostani eset milyen reakciókat vált ki mindkét oldalról.