Megszavazták az új egyiptomi alkotmányt

2012.12.23. 13:28

71 százalékos támogatással elfogadták Egyiptomban  a Mohamed Murszi államfő iszlamista szövetségesei által kidolgozott, a liberális és baloldali ellenzék által hevesen bírált alkotmánytervezetet. A népszavazás szombati, második fordulójának nem hivatalos eredményeit a Murszihoz kötődő Muzulmán Testvériség és arab nyelvű média közölte.

Az egy héttel ezelőtti első fordulóban kialakult 57 százalékos támogató szavazati arányt figyelembe véve ez azt jelenti, hogy a két fordulóban a résztvevők 64 százaléka igent mondott a tervezetre. A Nemzeti Megmentési Front ellenzéki koalíció egyik tisztségviselője is jelezte, hogy az ő számításaik szerint is megszavazták az alkotmányt. Az első fordulóban a részvételi arány 32 százalékos volt, és azt most is hasonlóan alacsonyra teszik.

Az eredményekről hivatalos bejelentés csak hétfőn várható, miután minden esetleges fellebbezést megvizsgáltak. Amennyiben hivatalosan megerősítik az igenek győzelmét, két hónapon belül parlamenti választást tartanak Egyiptomban.

Az állami média jelentése szerint Murszi elnök a hétvégén közölte annak a 90 embernek a nevét, akiket ő nevez ki felsőházi tagnak a parlamentbe. A helyi szabályok értelmében a 270 tag kétharmada választással kerül be a parlamentbe, egyharmadukat pedig az államfőnek kell jelölnie. Az elnöki hivatal egyik tisztségviselője elmondta, hogy a most kinevezettek 75 százaléka nem iszlamista.

Murszi hívei szerint Hoszni Mubarak elnök távozása után közel két évvel létfontosságú, hogy új alkotmány segítse az országban a demokratikus átmenetet, mert így érhető el politikai stabilitás és a gazdaság megerősödése. Az ellenzők szerint viszont a szöveg az iszlamisták érdekeit tükrözi, nem vesz tudomást a keresztények, a nők és számos más csoport fontos jogairól. Az ellenzék, amely szerint a második fordulóban is számos szabálytalanság és csalás történt, tüntetéseket helyezett kilátásba.