Taksony
-2 °C
3 °C

Az atomkatasztrófa hízlal

2012.12.26. 07:52 Módosítva: 2012.12.26. 07:52

A tavaly márciusi földrengés okozta atomkatasztrófa után egyre kövérebbek a japán gyerekek az érintett Fukusima tartományban, mert radioaktív sugárzástól tartva nem mernek szabad levegőn sportolni.

Erre az oktatással, illetve a sporttal foglalkozó japán minisztérium mutatott rá most nyilvánosságra hozott jelentésében. Egy felmérés során az ország minden részéből az 5 és 17 év közötti gyerekeket hasonlították össze a magasság, illetve a testsúly alapján. A beszámolóból kitűnt, hogy a 13 korosztály közül 7 esetében idén a fukusimai gyerekek voltak a legkövérebbek, miközben az atomkatasztrófa előtti évben a kövérség tekintetében még csak egyetlen egy korosztályt "vezettek".

A minisztérium képviselője a jelentés kapcsán emlékeztetett arra, hogy a 2011 március 11-én történt földrengés és az azt követő szökőár romboló hatásai a Fukusima Dai Icsi atomerőműben súlyos nukleáris üzemzavarok és -balesetek sorozatát indították el. A földrengést követő napokban a reaktorokból nagy mennyiségű radioaktív anyag került ki a környezetbe az erőmű több tíz kilométeres környezetének szennyezését okozva. Ennek nyomán pedig a tartományban a szabad téri sporttevékenység jelentős mértékben visszaesett. Mindez elsősorban az általános iskolák tanulóit érintette.

Az atomkatasztrófa után a tartomány iskoláinak több mint a fele - szám szerint 449 - minden fajta szabadtéri tevékenység beszüntetését rendelte el. A korlátozások 79 iskola esetében még idén késő ősszel is érvényben voltak.