Az USA szerint Aszad elszakadt a valóságtól

2013.01.07. 00:19

A javaslat - amelyet az arab ország államfője a damaszkuszi operaházban elmondott egyórás beszédben ismertetett - "a valóságtól elrugaszkodott" - közölte az amerikai külügyminisztérium.

Aszad beszéde "a (szíriai) rezsim újabb kísérlete arra, hogy tovább ragaszkodjon a hatalomhoz, miközben nem tesz semmit azért, hogy a szíriai nép közelebb jusson céljához, a politikai átmenethez". A szíriai elnök javaslata "elszakadt a valóságtól, és aláássa Lahdar Brahiminek, az ENSZ és az Arab Liga Szíria-ügyi különmegbízottjának az erőfeszítéseit, és csak arra jó, hogy a rezsim folytassa a szíriai nép véres elnyomását" - közölte az amerikai külügyi tárca, és ismételten felszólította "a saját népével kegyetlenkedő" Aszadot, hogy távozzon tisztségéből, mert "elveszítette minden legitimitását".

A szíriai elnök vasárnap több mint fél év után lépett a nyilvánosság elé, ismertetve az arab országban uralkodó polgárháborús helyzet megoldását célzó "rendezési tervét". Ebben ismét világossá tette, hogy nem mond le, és kifejtette: Szíriában nem a hatalom és ellenzéke között dúl a harc, hanem a nép és a gyilkosok, a haza és ellenségei között.