Ahol a legerősebb a keresztényüldözés

2013.01.08. 16:47

A világ országai közül a kommunista Észak-Koreában üldözik a legerősebben a keresztényeket, de rendszeres üldözésük világviszonylatban az iszlám szélsőségességnek tudható be – derül ki az Open Doors keresztény segélyszervezet kedden nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Észak-Koreát Szaúd-Arábia és Afganisztán követi a sorban. Az Open Doors becslése szerint világviszonylatban 100 millió keresztény szenved üldöztetést a hite miatt. Sokan közülük, mint éppen Észak-Koreában, csak titokban gyakorolhatják vallásukat.

Az Open Doors Világüldözés-index 2013 című kiadványának adatai szerint elsősorban Afrikában erősödött a keresztényüldözés. A fekete kontinens országai közül először szerepel a szervezet listáján Mali, Tanzánia, Kenya, Uganda és Niger.

Bár a keresztényüldözés növekszik, ennek ellenére sok országban nő a keresztény közösségek száma – olvasható a jelentésben. Afrikában és Latin-Amerikában az 1970-es évek óta megduplázódott, Ázsiában pedig megháromszorozódott a számuk.

Az Open Doors jelentése a 2011. november eleje és 2012. október vége közötti időszakra vonatkozik. A segélyszervezet évente értékeli a keresztények vallásszabadságának helyzetét a világ 50 országában saját felmérési, szakértői becslések és a keresztények elleni támadásokról szóló jelentések alapján.  • Hírek