Izrael katonai csapással fenyegette Szíriát

2013.01.27. 17:42

Izrael figyelmeztette vasárnap Szíriát, hogy katonai ellencsapást válthat ki, ha átjátssza vegyi fegyvereit Izrael ellenségeinek, különösen a libanoni Hezbollahnak. Szilvan Salom első miniszterelnök-helyettes az izraeli katonai rádióban megerősítette: Benjámin Netanjahu miniszterelnök vezetésével különleges tanácskozást tartottak a héten a biztonsági szervezetek vezetői Szíria felhalmozott vegyi fegyverkészletéről. Izraelben régóta aggódnak amiatt, hogy a szorongatott helyzetben lévő szíriai kormányzat elvesztheti az ellenőrzést e tömegpusztító fegyverek fölött.

Ha a Hezbollah vagy a Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen felkelt erők megszerzik e fegyvereket, az "drámaian megváltoztatná e szervezetek képességeit". Egy ilyen fejlemény egy határ átlépését jelentené, ami után már "más megközelítésre lesz szükség, beleértve egy akciót is". A kérdésre, hogy Izrael megelőző csapásra készül-e, Salom csak annyit mondott, hogy "abban a pillanatban, amint kiderül, hogy ez a fejlemény bekövetkezhet, döntéseket kell hoznunk".

Az izraeli hadsereg megerősítette vasárnap, hogy nemrég rakétaelhárító rakétaütegeket telepítettek az északi országrészbe. A katonai szóvivő azt mondta, hogy a Vaskupola elnevezésű rendszer telepítéséről már régebben határoztak, és nincs kapcsolatban a térség új fejleményeivel.