A britek is küldhetnek katonákat Maliba

2013.01.29. 11:46

David Cameron brit miniszterelnök kilátásba helyezte, hogy Nagy-Britannia több száz katonát küldhet Maliba, hogy segítsék a francia erőket – írja a Guardian. Cameron hozzátette: leginkább támogató erőket küldenének, amik többek között a kiképzésben segítenének, a harcokban viszont nem  vennének részt.

Franciaország 47 millió eurós katonai logisztikai támogatást nyújt az Afrikai Unió Maliba vezénylendő erőinek és a mali hadseregnek az iszlamista felkelők elleni harchoz – jelentette be Laurent Fabius külügyminiszter kedden az Addisz-Abebában kezdődött adományozó értekezleten.

Az Afrikai Unió már bejelentette, hogy 50 millió dollárral járul hozzá az összeghez. Németország 20 millió dollárral segíti az afrikai vezetésű katonai bevetést Maliban – közölték berlini kormánykörökben. Berlin részt vállal ezenkívül az Európai Unió 50 millió eurós adományából. Az unió katonai kiképzőket is küld a nyugat-afrikai országba.

Az iszlamisták tavaly márciusban özönlötték el Mali északi területét, óriási káoszt okozva. A mali kormány segítségére érkezett francia csapatok eddig nem ütköztek nagyobb ellenállásba, az azonban továbbra is kétséges, hogy a kormányhadsereg képes-e ellenőrzése alatt tartani a városokat.