Halálra kínoztak egy aktivistát a rendőrök

2013.02.04. 13:58

Egy egyiptomi ellenzéki párt azt állította hétfőn, hogy aktivistájuk belehalt azokba a sérülésekbe, amiket őrizetben, rendőrségi kínvallatás közben szerzett. Az újabb eset rávilágít az egyiptomi rendőrségnek a kormányellenes tüntetőkkel szembeni brutalitására, ami a múlt héten közfelháborodást váltott ki. Több mint hatvan ember halt meg Egyiptomban az országos tiltakozó akciókban.

A Népi Áramlat nevű ellenzéki párt hétfői tájékoztatása szerint 28 éves aktivistájuk, Mohamed el-Gindi vasárnap reggel halt meg, miután a rendőrségen halálra kínozták. Mona Amer, a szervezet szóvivője közölte: látta a férfi holttestét, és azon kínzásnyomok voltak. Szerinte elektromos árammal vallatták, eltörték a bordáit, a jelek szerint kötelet tekertek a nyakára. Az orvosi vizsgálat szerint a férfi halálát agyvérzés okozta.

Egy egyiptomi férfi, aki egy pénteki kairói tüntetésről készült videofelvételen meztelenül volt látható, amint a földön vonszolták és verték, majd egy páncélozott járműbe tuszkolták, korábbi vallomását megváltoztatva a rendőrség brutalitását bírálta. Azelőtt a tüntetőket vádolta a rajta esett erőszakért.

Hamada Szaber Mohamed Alit egy belügyi kórházba szállították, ahol eleinte azt állította az állami tévében, hogy a tüntetők rendőrnek nézték és levetkőztették, és a biztonságiak „mentették meg”. Utóbb viszont azt mondta, hogy a rendőrök nyomást gyakoroltak rá, és terrorizálták a kórházban. Mint mondta, azután változtatta meg a korábbi vallomását, és mondta el az igazat, hogy megnézte a videót, amin látható volt, hogy a rendőrök durván rávetik magukat.