Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Titkos CIA-bázist fedtek fel Szaúd-Arábiában

2013.02.06. 16:17

Amerikai médiajelentések szerint már két éve létezik Szaúd-Arábiában az a titkos CIA-bázis, ahonnan az al-Kaida Arab-félszigeten működő szárnya (AQPA) ellen indítottak bevetésre amerikai pilóta nélküli robotrepülőket, írja a BBC. 2011 szeptemberében egy innen indított drón végzett Jemenben Anval al-Avlakival, akit a szervezet „angol hangjaként", leghatásosabb internetes propagandistájaként tartottak számon.

A későbbiekben további fontos célpontokat támadtak a bázisról Jemenben. Az amerikai médiában állítólag Avlaki likvidálása óta tudtak a titkos bázis létezéséről, de idáig nem számoltak be róla. Amerikai tisztviselők attól tartottak, hogy létezésének nyilvánosságra kerülése veszélybe sodorná a Jemenben végrehajtott akciókat.

A bázis helye nem került elő a hírekben, és a szaúdi kormány még nem kommentálta a titkos létesítményről szóló jelentéseket. A titkos bázis felfedése most kínosan érintheti a szaúdi vezetést, a konzervatív elit ugyanis élesen ellenezte a külföldi, nem muszlim csapatok jelenlétét az országban. Az amerikai hadsereg 2003-ban lényegében az összes csapatát kivonta Szaúd-Arábiából, ahol addig 5-10 ezer katonája állomásozott az 1991-es Öbölháború óta. Ezután csak kiképzők maradtak az országban.

A titkos bázis létezése nem sokkal azután került nyilvánosságra, hogy az NBC News bemutatta az amerikai igazságügyi minisztérium a drónok bevetésére vonatkozó feljegyzéseit, amelyek máris nagy felháborodást váltottak ki a jogvédők körében. Kiderült, hogy még az amerikai állampolgárok sincsenek biztonságban, ha valaki úgy gondolja, hogy fenyegetést jelentenek az Egyesült Államok biztonságára, a külföldiek ellen pedig szinte korlátlanul bevethetők a CIA drónjai.

Csütörtökön már elkezdhetnek kiszivárogni a titkos drónháború részletei, mert Barack Obama a program egyik kidolgozóját, John Brennan korábbi nemzetbiztonsági tanácsadót jelölte a CIA igazgatójának. A Washington Post szerint Brennan kulcsfontosságú szerepet játszott a rijádi vezetéssel a drónbázisról folytatott tárgyalásokban. Brennant csütörtökön hallgatja meg a szenátus illetékes bizottsága, és már tizenegy szenátor is jelezte, hogy volnának kérdései.