A román parlamentre is kitűzik a székely zászlót

2013.02.18. 20:59 Módosítva: 2013.02.18. 21:48

Elítélő nyilatkozat helyett a bukaresti parlament egyhangúlag döntött arról, hogy a román törvényhozás előtt felsorakoztatják a helyi közösségek zászlóit. Köztük lesz legalább egy székely zászló is, Kovászna megye képviseletében, írja a Népszabadság Online.

„A bukaresti törvényhozás ezzel akarja jelezni, hogy nem hajlandó vitába keveredni a magyar parlamenttel” – mondta Valeriu Zgonea alsóházi elnök, a két ház állandó bizottsága által egyhangúlag jóváhagyott határozat előterjesztője.

Az ülést előtt többen sürgették, a törvényhozás foglaljon állást arról, hogy pénteken kitűzték a székely zászlót a magyar parlament épületére. Az ellenzéktől jövő ötlethez több kormánypárti képviselő is csatlakozott. A liberális Puiu Hasotti felvetette a parlamenti kapcsolatok felülvizsgálatát, sőt a román-magyar baráti tagozat megszüntetését is.

Tavaly év végén Kovászna és Hargita megye prefektusai arra kérték a helyi önkormányzatokat, hogy a román zászlón kívül más zászló ne legyen kint a polgármesteri hivatalok épületein. A hatóságok azóta bírósági ítéletekre hivatkozva el akarják távolíttatni a magyar és a székely zászlókat a közintézményekről, illetve jelentős pénzbüntetéseket helyeztek kilátásba.

Február elején Titus Corlatean román külügyminiszter kilátásba helyezte Füzes Oszkár, Magyarország bukaresti nagykövetének kiutasítását, miután a nagykövet azt mondta: a magyar kormány a romániai magyarok kérésére a Székelyföld autonómiáját is támogatná. A nyilatkozat miatt tüntetést is tartottak a bukaresti magyar nagykövetség előtt.

Krónika című erdélyi magyar napilap pénteken azt írta: rendkívüli módon megnőtt a székely zászló iránti kereslet a Székelyföldön, a lobogó sok helyen hiánycikk.