Obama is elég egy észak-koreai videóban

2013.02.20. 13:04

Barack Obama amerikai elnököt és amerikai katonákat is egy feltételezett atomrobbantás lángjai között ábrázolja az észak-koreai rezsim újabb propagandafilmje. A mindössze másfél perces videoanimáció kísérőszövege az Egyesült Államok ellenséges fellépésével magyarázza azt, hogy Észak-Korea nemrég újabb atomkísérletet „kényszerült” végrehajtani.

A videó alatt hallható zenét a The Elder Scrolls IV: Oblivion című játékból kölcsönözték a készítők. Egy hónappal ezelőtt egy másik – a Call of Duty nevű videojáték képsorainak felhasználásával készült – videó egy lángokban álló amerikai várost mutatott, egy képzeletbeli fotós álmaként, aki a leendő észak-koreai űrrepülőgép fedélzetén kering a Föld körül.

A most nyilvánosságra hozott felvételen egyebek között amerikai katonák, illetve Obama látható egy lángtenger hátterében. Az Uriminzokkiri (A mi nemzetünk) című félhivatalos weboldalon, majd a YouTube közösségi videomegosztó hálózaton is feltűnt film egy föld alatti atomrobbantás rajzfilmes ábrázolásával fejeződik be, és ennek szöveges felirata szerint „minderre Washingtonnak kell magyarázatot adnia”.

A múlt héten végrehajtott – 2006, illetve 2009 után már harmadik – észak-koreai kísérleti atomrobbantás világszerte bírálatokat váltott ki. Az Egyesült Államok most arról folytat egyeztetéseket az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaival, hogyan szigorítsák a Phenjan elleni nemzetközi szankciókat.

A föld alatti bombarobbantásról közben újabb részletek derültek ki. A jelentések szerint az észak-koreai szakemberek különleges alagútrendszerrel vezették el a 4,9-es erősségű földrengést okozó robbantás erejét. A robbantás tényét is újabb külső szakértők erősítették meg, ezúttal az ionoszférában bekövetkezett változásokat mértek dél-koreai, japán és amerikai kutatók. A gps-jelek segítségével lefolytatott mérésekből kiderült, hogy a nukleáris kísérletből származó infrahanghullámok egészen a felsőbb légköri szintekig jutottak, hogy ott kicsi, de mérhető változásokat okozzanak az elektronsűrűségben.