Obama féltestvérét nőveréssel vádolják

2013.03.04. 13:05
Roy Abong'o Malik Obama kormányzó szeretne lenni Kenyában, és ehhez egyfolytában emlékeztet arra, hogy ő Barack Obama bátyja. A Daily Mail riportere szerint a muszlim Malik Obama egy zsugori, asszonyverő férfi, akinek kb. 12 felesége volt már, akik közül többen meg is szöktek tőle. Az USA elnöke büszke arra, hogy a féltestvére kigyógyult az alkoholizmusból, de nem felejtette el neki az 1987-es Sony-magnós incidenst.

Az 55 éves Roy Abong’o Malik Obama változást ígérve indul el a kenyai választásokon, féltestvére, Barack Obama nyomdokain haladva. Nyanza tartomány Sziaya kerületében indul kb. egymillió ember kormányzójának, ahol a mostani napi átlagkereset kb. 35 forintnak felel meg. Obamának persze nincs ilyen nehéz dolga, ő évente 100 ezer fontot keres. Ha nyer a választáson, kap többek között kocsit, sofőrt, testőrt egy életre, és 75 ezer fontos végkielégítést – írta meg a Daily Mail.

  BEgd6RQCIAAUB40
Hosszú sor alakult ki több kenyai szavazóhelyiség előtt Fotó: Twitter

A múlt hét végén Obama kihasználva a rokoni kapcsolatait, egy fehér pick-up hátulján állva toborzott szavazókat megafonnal, és arra kérte őket: szavazzanak Obamára, szavazzanak a változásra. Kenyában, ahol a 2007-es választások után a feltételezett csalások miatt véres zavargások robbantak ki, hétfőn újra kitört az erőszak a szavazás napján: az ország második legnagyobb városában, Mombasában több személy meghalt fegyveres összecsapásokban.

Az elsőszülött

Roy Abong’o Malik Obama, az idősebb Barack Obama első fia, 1958-ban született. A szüleinek két évvel később egy lánya is lett. Amikor viszont az apja ösztöndíjjal a hawaii egyetemre ment tanulni, és összejött a kansasi antropológussal, Ann Dunhammel, elhagyta a családját, és feleségül vette az amerikai nőt. Ez  házasság sem tartott sokáig: miután megszületett az ifjabb Barack Obama, a férfi Dunhamet is elhagyta, és két további feleségétől négy gyereke született, mielőtt alkoholista lett, és 46 évesen meghalt egy autóbalesetben.

Roy Abong'o Malik Obama is alkohol- és kábítószerfüggő volt fiatalon, de letette az alkoholt, a cigarettát és a marihuánát, miután 1987-ben az egyik fiatalabb féltestvére, David egy motorbalesetben meghalt, amikor együtt buliztak Kenyában. Malik Obama könyvelést tanult Nairobiban egy iszlamista iskolában, és elkötelezett muszlim lett. A nyolcvanas években Washingtonba ment, ahol nyitott egy elektronikai boltot. Most hol ott, hol Kenyában él. Rendszeresen jár Szaúd-Arábiába is, amikor Mekkába zarándokol.

Malik volt Barack esküvőjén az egyik tanú is, és az elnök azt írta akkor róla, hogy nagyon büszke volt rá, amiért felhagyott az alkohollal és a droggal. De nem mindig volt felhőtlen a viszonyuk: amikor Barack 1987-ben először meglátogatta, és egy magnót vitt neki, Malik csalódott volt amiatt, hogy nem Sony márkájú volt a magnó.

Asszonyverő radikális

Malikról a kiterjedt családjának több női tagja is azt állítja, hogy asszonyverő és nőbolond, akinek a legújabb felesége a kb. 12 közül egy 17 éves iskoláslány. Ugyan 19 éves volt, amikor Obama feleségül vette, de már két évvel korábban kiszemelte feleségnek. Ha ez igaz, akkor bűncselekményt követtek el, mivel a beleegyezés korhatára Kenyában 18 év.

Egy alkoholista Nairobiban

Nem ő az amerikai elnök első rokona, akit megtaláltak Afrikában: a 30 éves George Obama, aki az elnök apjának negyedik feleségétől született, a Daily Mail szerint most Nairobi egyik gettójában él egy kunyhóban, egész nap iszik, és a Fehér Ház-beli összeköttetéseivel dicsekszik.

A most 20 éves nő, aki az anyjánál bújt el a férje elől, a Daily Mail újságírójának azt mondta, hogy élete legrosszabb döntése volt feleségül menni Malikhoz, aki néha veri, és általában utálatos és kegyetlen. A nő egy Haifa nevű gyereket is szült Obamának, és az elmúlt két évet annak három másik feleségével töltötte a Barack H Obama Alapítvány pihenő és relaxációs központjában, amit Roy Abong’o Malik Obama építtetett.

A férfit a 33 éves Hafsa Abwanda is megvádolta családon belüli erőszakkal. Abwanda azt állítja, 2008-ban, öt év házasság után szökött meg férjétől, és ez idő alatt kb. 12 feleséget számolt össze a nőbolond Obamánál. Mivel az iszlám szerint legfeljebb négy felesége lehet, ezért ha talál egy újat, megszabadul egy régitől.

K MTI20121105052
Fotó: MTI

Gazdag, de kicsinyes

A kenyai átlaghoz képest Obama nagyon gazdag, a pénzzel mégis óvatos. Az alkalmazottainak –akik a Daily Mailnek fennhangon szidták a munkaadójukat – kevesebb mint öt fontot fizet hetente, amiben nincs benne az étkeztetés.

A 63 éves Vitalis Akeche Ogombe, Kogelo egyik elismert tagja sem szereti Malik Obamát, akit gyerekkora óta ismer. Mint mondta, a férfi annyira önző és egoista, hogy még a kocsijával sem hajlandó elvinni egy barátját, akit meglát az út mellett gyalogolni.

Ogombe találkozott Barack Obamával is, amikor az 1987-ben először ment Kenyába. Róla azt mondta, hogy egy kedves fiatalember volt, aki a családjával egy egyszerű lakásba költözött be, és helyi söröket kóstolt, illetve hogy Barack Malikkal is jól kijött, de akkor még egyikük sem volt senki. Malik most viszont Obama kenyai megfelelője szeretne lenni.

Saria vagy új Amerika

Malik Obama stábja tagadja, hogy Malik, ha nyer, betiltaná az alkoholt és a legális prostitúciót, és bevezetné a sariát. Inkább amellett álltak ki, hogy az USA elnökének testvére felvirágoztathatná a régiót, fejlesztené az infrastruktúrát és iparosítana. Az pedig, hogy veri-e a feleségeit, Malik szerint „interpretáció kérdése”.

„Én egy nemzetközi alkat vagyok, egy kis hagyományos hajlammal” – mondta a légkondicionált irodájában az Obama étteremben Malik, aki egy külön kis szobát tart a képeinek, amiken Barack Obamával vagy Moammer Kadhafival.