Anyja adott pénz fegyverre a newtowni tömeggyilkosnak

2013.03.28. 15:31 Módosítva: 2013.03.28. 18:15
Egy karácsonyi üdvözlőlap keretében fegyvervásárlás céljára kiállított csekket ajándékozott az anyja Adam Lanzának, aki a connecticuti Newtown egy elemi iskolájában decemberben 26 emberrel, köztük 20 gyerekkel végzett - derült ki az ügyészség által csütörtökön nyilvánosságra hozott iratokból.

A frissen nyilvánosságra hozott iratokból továbbra sem derül ki, hogy mi volt Lanza tettének konkrét indítéka. Több részlet arra utal ugyanakkor, hogy tudatosan készült a mészárlásra.

Lanza listát vezetett az ismert tömeggyilkosokról, és azokat "gonoszsági sorrendbe" állította. Egy vallomásból kiderült, hogy az otthonából ritkán kimozduló elkövető kedvence egy komputeres háborús játék, a Call of Duty volt. Egy connecticuti orvos-szakértő korábban megállapította, hogy az elkövető Asperger-kórban szenvedett, de közvetlen összefüggést a betegség és a mészárlás között nem tudott kimutatni.

Fegyverszerkényt is találtak a connecticuti iskolai lövöldöző házában, számolt be a CNN, a nyilvánosságra került nyomozati anyagokra hivatkozva. A lakásban, amelyben Lanza és az anyja élt, késeket, szamurájkardot, több lőfegyvert és több mint 1600 töltényt találtak. Az ügyben még mindig folyik a nyomozás, amelyet várhatóan csak júliusban fognak lezárni.

Ahogy arról beszámoltunk, Adam Lanza tavaly decemberben megölte alvó anyját, majd besétált a Sandy Hook általános iskolába, ahol lelőtt 20 gyereket és hat tanárt, majd öngyilkosságot követett el.

Nem sokkal később Amerikában lezajlott még egy lövöldözés: akkor egy 15 éves fiú saját családját mészárolta le Új-Mexikóban.

Az esetek után vita bontakozott ki az Egyesült Államokban a fegyvertartás szigorításáról, amely mérsékelt szigorítással zárult.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport