Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vanda, Paula
-3 °C
5 °C

Kegyelmet kapott Timosenko minisztere

2013.04.07. 10:17 Módosítva: 2013.04.07. 10:26

Viktor Janukovics ukrán elnök vasárnap rendeletben megkegyelmezett Jurij Lucenko bebörtönözött volt belügyminiszternek. Julija Timosenko volt kormányfő egykori belügyminiszterét 2010 végén tartóztatták le, miután korábban már a parlament - éppen Janukovics híveinek kérésére - felmentette tisztségéből. A vádak szerint a Lucsenko által felügyelt rendőrség beavatkozott a választások első fordulójának menetébe.

Tavaly februárban Lucenkót négy év szabadságvesztésre ítélték hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. Egy későbbi perben még további két évet kapott szintén hivatali visszaélés miatt. Ha Lucenko most nem részesült volna kegyelemben, leghamarabb csak 2014 végén helyezték volna szabadlábra.

Az államfő mellett működő kegyelmi bizottság terjesztette Janukovics elé a kegyelmi javaslatot. Az elnök által aláírt rendeletben még további öt elítélt kapott kegyelmet, köztük Heorhij Filipcsuk, Timosenko volt környezetvédelmi minisztere, akit tavaly ítéltek börtönbüntetésre hivatali visszaélés vádjával. Az állami büntetés-végrehajtás sajtószolgálata szerint az érintetteket vasárnap reggel kiengedték a börtönből.

Több nemzetközi szervezet, köztük az Európai Unió is több ízben sürgette a kijevi vezetést, hogy engedje szabadon a politikai bebörtönzötteket, köztük elsősorban Janukovics fő politikai riválisát, Julija Timosenkót és a volt belügyminisztert. Jurij Lucenkónak azonban megfigyelők szerint messze nincs akkora politikai befolyása az ukrán közéletben, hogy szabadon engedése veszélyt jelentene Viktor Janukovics elnök hatalmára. Jurij Lucenko egyébként egészségi - gyomor- és bélrendszeri - problémákkal küzd, január végén megműtötték.  • Bérelnék
  • Hírek