Jácint
17 °C
31 °C

Fokozták a készültséget Dél-Koreában

2013.04.10. 15:41 Módosítva: 2013-04-10 15:42:19

Magasabbra, „életveszélyes fenyegetés” szintűre emelte katonai készültségét Dél-Korea, miután Észak-Korea újabb rakétakísérletre készülhet, értesült a BBC. Múlt héten a kommunista rezsim figyelmeztette a Dél-Koreában tartózkodó külföldieket, hogy a két Korea atomháború felé halad és saját biztonságuk érdekében hagyják el a félszigetet legkésőbb szerdáig.

Miközben a legtöbb európai elemző nem veszi túlságosan komolyan az északi fenyegetéseket (ennek részeként magyar részről Martonyi János külügyminiszter pusztán lélektani hadviselésnek nevezte az észak-koreai stratégiát), Pan Gimun a válság eszkalálódásáról beszélt: „a mostani feszültségszint rendkívül veszélyes, egy téves értékelésből eredő kisebb incidens is kontrollálhatatlan helyzetet eredményezhet” – figyelmeztetett az ENSZ dél-koreai főtitkára.

Most Kim Dzsongun a jelek szerint tovább emeli a tétet. Déli nemzetbiztonsági értesülések szerint Észak-Korea keleti partján két középhatótávolságú rakétát indításkész állapotba helyeztek. Ezek a Musudan rakéták háromezer kilométeres körzetben jelentenek közvetlen fenyegetést, vagyis a déli városok mellett Japánra, valamint az okinawai és további csendes-óceáni amerikai támaszpontokra is potenciális veszélyt jelentenek.

Ezt a rakétatípust nyilvánosan még soha nem tesztelték, bár elképzelhető, hogy Iránba csempészve már voltak kísérletek. Elemzők szerint Észak-Korea a kísérletekkel április 15-re, az államalapító Kim Ir Szen születésnapjának évfordulós megemlékezéseire készülhet.