Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fokozták a készültséget Dél-Koreában

2013.04.10. 15:41 Módosítva: 2013-04-10 15:42:19

Magasabbra, „életveszélyes fenyegetés” szintűre emelte katonai készültségét Dél-Korea, miután Észak-Korea újabb rakétakísérletre készülhet, értesült a BBC. Múlt héten a kommunista rezsim figyelmeztette a Dél-Koreában tartózkodó külföldieket, hogy a két Korea atomháború felé halad és saját biztonságuk érdekében hagyják el a félszigetet legkésőbb szerdáig.

Miközben a legtöbb európai elemző nem veszi túlságosan komolyan az északi fenyegetéseket (ennek részeként magyar részről Martonyi János külügyminiszter pusztán lélektani hadviselésnek nevezte az észak-koreai stratégiát), Pan Gimun a válság eszkalálódásáról beszélt: „a mostani feszültségszint rendkívül veszélyes, egy téves értékelésből eredő kisebb incidens is kontrollálhatatlan helyzetet eredményezhet” – figyelmeztetett az ENSZ dél-koreai főtitkára.

Most Kim Dzsongun a jelek szerint tovább emeli a tétet. Déli nemzetbiztonsági értesülések szerint Észak-Korea keleti partján két középhatótávolságú rakétát indításkész állapotba helyeztek. Ezek a Musudan rakéták háromezer kilométeres körzetben jelentenek közvetlen fenyegetést, vagyis a déli városok mellett Japánra, valamint az okinawai és további csendes-óceáni amerikai támaszpontokra is potenciális veszélyt jelentenek.

Ezt a rakétatípust nyilvánosan még soha nem tesztelték, bár elképzelhető, hogy Iránba csempészve már voltak kísérletek. Elemzők szerint Észak-Korea a kísérletekkel április 15-re, az államalapító Kim Ir Szen születésnapjának évfordulós megemlékezéseire készülhet.