Elnémult a Big Ben

2013.04.17. 11:08 Módosítva: 2013.04.17. 13:14
Komoly biztonsági intézkedésekkel és katonai tiszteletadás mellett temetik el szerdán a Vasladyt. Az Egyesült Királyság volt miniszterelnöke április 8-án, 87 évesen halt meg.

Több, mint négyezer rendőr ügyel a biztonságra Londonban, Margaret Thatcher temetésén, írja a BBC. Tudósítójuk szerint nem valószínű, hogy a hétfői bostoni merénylet lényegesen befolyásolná a biztonsági intézkedéseket.

A londoni parlament felfüggesztette ülését, hogy a képviselők részt vehessenek a szertartáson. A temetés komoly diplomáciai esemény, II. Erzsébet királynő mellett tizenegy miniszterelnök és tizenhét külügyminiszter is részt vesz rajta. Orbán Viktor kihagyta az új alaptörvényről folytatott európai néppárti vitát, és ide utazott.

Az 1979 és 1990 közti miniszterelnök temetési menete a Westminster apátságtól indult magyar idő szerint délben, majd elhaladt a miniszterelnöki rezidencia, a Downing Street 10. előtt. David Cameron kormányfő szerdai rádióinterjújában arról beszélt, hogy a temetés „méltó tisztelgés egy nagy miniszterelnök előtt”.

A Királyi Légierő hivatalos templomában, St. Clement Danesben a koporsót ágyútalpra helyezik, és lovas menettel kísérik a Szent Pál székesegyházig. A Szent Pál székesegyházban Amanda Thatcher, a miniszterelnök unokája után David Cameron kormányfő olvasott fel János Evangéliumából.

Chartres püspök beszédében arra emlékeztetett, hogy Thatcher mindannyiunk közös sorsában osztozik: „Itt fekve, egy közülünk”. Hozzátette, hogy ez nem a megfelelő nap és nem a megfelelő hely, hogy a miniszterelnök örökségén vitázzunk. A temetést az interneten is közvetíti a BBC.

A menet alatt a Towerből leadott percenkénti ágyúlövéssel tisztelegnek Thatcher emléke előtt. A székesegyház lelkészének előzetes elmondása szerint, a volt miniszterelnök végakaratának megfelelően az egyházi szertartás „viszonylag szerény” lesz, ellentétben a temetési menet pompájával.

Annak ellenére, hogy eddig minden rendben zajlott, a rendőrség tiltakozásokra számít a menet útvonalán és más londoni helyszíneken is, a legnagyobb problémát a spontán tiltakozások jelenthetik. Rendőrségi vezetők szerint meg kell találniuk az egyensúlyt a rend fenntartása és a véleménynyilvántás szabadsága közt. Elmondásuk szerint a rendőrségnek lehetősége van eltávoltítani a „megfélemlítő, gyalázkodó, vagy sértő kifejezéseket használó, vagy magatartást tanúsító” személyeket, de a temetés méltóságának fenntartása nem a rendőrség feladata.

London szimbóluma, a Big Ben óratorony harangjátéka elhallgatott a szertartás idejére.