Egyetlen szót tudott kinyögni a bostoni merénylő

2013.04.23. 08:06 Módosítva: 2013.04.23. 08:19

„Nem" – mondta ki az első szót őrizetbe vétele óta Dzsohar Carnajev, a bostoni merényletek életben maradt gyanúsítottja, aki azonban ezen kívül írásban és bólogatással válaszolt a nyomozóknak kihallgatásán. A torkán és nyelvén megsebesült férfi arra reagált szóban, amikor azt kérdezték, hogy tudja-e fedezni az ügyvédi költségeit.

A tizenkilenc éves fiú bátyja, a 26 éves Tamerlan a pénteki hajtóvadászat során halt meg. A kórházi kihallgatáson az életben maradt merénylő a CNN szerint azt írta le, hogy bátyja volt az értelmi szerző, és ő szervezte meg a bostoni maraton befutójánál elkövetett robbantásokat. Dzsohar Carnajev tagadta, hogy kapcsolatban álltak volna bármilyen nemzetközi terrorszervezettel, állítása szerint bátyja az iszlám védelmében cselekedett.

A CNN-nek nyilatkozó, a kihallgatásról információkkal szolgáló forrás szerint az eddigi adatok arra utalnak, hogy a két testvér magától indult el a radikalizálódás útján, amiben online videóknak is szerepük volt.

A nyomozók korábban arra gyanakodtak, hogy a huszonhat éves férfi esetleg kapcsolatban állhatott Abu Dujana iszlám militarista vezetővel, akivel tavaly decemberben az orosz biztonsági erők végeztek egy kegyetlen tűzharc során. Az idősebb Carnajev-fiú tavaly hat hónapot töltött Dagesztán fővárosában, Mahacskalában, ahol nemcsak a testvérpár apja lakott, hanem Abu Dujana is, akinek szoros kötődése volt a régió szeparatista mozgalmaihoz, köztük a csecsen terrorista csoportosulásokhoz is.

A nyomozó hatóságok szerint Carnajevék mindketten muszlimok, de a 26 éves Tamerlan éles szópárbajokba keveredett a cambridge-i muszlimokkal, akik ezért felszólították a mecset elhagyására. Kérdéses az is, hogy a bostoni robbantásos merénylet lelőtt elkövetőjének a város mohamedán vallási vezető meg kívánják-e adni a rituális végtisztességet.

Ismerősei szerint a 26 éves férfi négy-hat éve lett az iszlám radikális áramlatának követője. Felesége, Katherine Russell volt osztálytársai arról nyilatkoztak az NPR közszolgálati rádiónak, hogy nem kedvelték Carnajevet, aki agresszívan hirdette vallási nézeteit. A férfinak rosszul sikerült házasságából egy kislánya született.

Az életben maradt merénylő, Dzsohar Carnajev ellen tömegpusztító fegyverek bevetése, terrorizmus és közterület elleni pokolgépes támadás miatt emeltek vádat.