Boston: Amerikai ügynökök Dagesztánban

2013.04.24. 17:05

Dagesztánba utaztak amerikai kormánytisztviselők, hogy ott minél több információt gyűjtsenek a bostoni merénylet elkövetőinek, a Carnajev testvéreknek a múltjáról.  Az ügynökök  Carnajevék szüleit is kikérdezik - adta hírül a BBC.

Dzsohar és Tamerlan Carnajev csak rövid ideig lakott a főként muszlim lakosságú Dagesztánban, és a robbantás idején már körülbelül egy évtizede az Egyesült Államokban éltek. Tamerlan, akit a rendőrök a múlt pénteki hajtóvadászat során agyonlőttek, 2012-ben visszatért Dagesztánba, ahol fél évet töltött el. Az amerikai nyomozók azt szeretnék megtudni, hogy az útnak lehet-e a köze a testvérek radikalizálódásához.

A testvérpár szülei, Anzor és Zubejdat Carnajev tagadja, hogy a fiúknak bármi köze lehet a merénylethez. Szerintük valaki vagy felültette őket vagy az amerikai kormány csinál belőlük bűnbakot. A moszkvai amerikai követség delegációja kedden érkezett Dagesztánba, hogy kikérdezze őket. A BBC helyszíni tudósítója szerint a kihallgatásuk késő éjszakáig tartott.

Az egyelőre nem tudni, pontosan melyik amerikai hatóság képviselői kérdezték ki a Carnajev-szülőket. A követség egyik alkalmazottja szűkszavúan csak annyit mondott, az FBI együttműködik az orosz kormánnyal a nyomozás során.

A dagesztáni belügyminiszter cáfolta, hogy Tamerlan a radikális iszlám követőjévé vált volna oroszországi tartózkodása során. Abdurasid Magomedov szerint az USA csak az iszlamistákra szeretné terelni a vádakat, pedig semmi bizonyíték nincs arra, hogy Tamerlan kapcsolatot ápolt Dagesztán "bűnöző elemeivel".

A Carnajev-család egyes tagjai viszont úgy vélik, az idősebb testvér egy muszlim térítő hatása alá került. "Egyszerűen csak beleásta magát az agyába" - mondta a testvérek nagybátyja, Ruszlán Carni, aki emlékei szerint még beszélgetett is a térítő befolyásáról Tamerlán aggódó apjával.

A bostoni maraton befutójánál felrobbantott két pokolgép három emberrel végzett és több mint kétszázat megsebesített. A testvérpár pár nappal később egy rendőrt gyilkolt meg. Az életben maradt, de súlyosan megsérült kisebb testvért, Dzsohart tömegpusztító fegyverek használatával vádolják és akár halálra is ítélhetik.