Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A német zöldek a szocdemekkel vannak

2013.04.28. 17:40

Baloldali karakterű választási programot fogadtak el a német Zöldek, és kiálltak a szociáldemokratákkal (SPD) kötendő koalíció mellett a párt vasárnap véget ért berlini kongresszusán.

A szeptemberi országos parlamenti választásra készülő Zöldek háromnapos kongresszusán a 800 küldött egy tartózkodás mellett fogadta el a Megérett az idő a zöld fordulatra című, csaknem 200 oldalas programot. A dokumentumon a választásig tovább dolgoznak, összeállítanak belőle egy rövidített, összefoglaló változatot. Ez a legfőbb követeléseket tartalmazza majd, amelyeket a párttagság szavazatai alapján választanak ki.

A Zöldek a program szerint kormányra kerülve hozzáfognának a kőszénre alapozott energiatermelés felszámolásához, vagyis nem csupán folytatnák a Merkel-kormány által meghirdetett úgynevezett energiapolitikai fordulatot, amelynek során 2022-ig valamennyi atomerőművet bezárják, hanem tovább is vinnék azt, és 2030-ra teljes mértékben a megújuló forrásokra állítanák át az energiatermelést.

A gazdaság- és társadalompolitikában azt a nézetet képviselik, hogy szakítani kell a szerintük a gazdasági lobbik befolyása alá került konzervatív-liberális koalíció politikájával, mert az a társadalmi egyensúly felborulásához és a pénzügyi piacok túlzott megerősödéséhez,  zabolátlan kapitalizmushoz vezetett. A Zöldek "a szegények, a gyerekek, az igazi élet lobbistái" - emelte ki  Katrin Göring-Eckardt, a párt kampányának egyik vezetője.

Az állami újraelosztás mértékének növelését előirányzó program szerint az állami fejlesztések forrását a személyi jövedelemadó felső kulcsának 42-ről 49 százalékra emelésével kell előteremteni, az államadósság csökkentése céljából pedig vagyonadót kell kivetni az egymillió eurót meghaladó nagyságú vagyonokra.

A párt szerint az uniós integrációt tovább kell mélyíteni, ezért össze kell hívni az Európai Konventet, amely legutóbb - 2003-ban - egy európai alkotmány tervezetét dolgozta ki. Uniós szinten kell fellépni például az adóparadicsomok és az adóelkerülés ellen, ugyanakkor a külpolitikában az Európai Unió és a NATO mellett nagyobb mértékben kell támaszkodni az ENSZ-re, különösen a háborús konfliktusok kezelésében.

Noha a Zöldeket a szociáldemokraták (SPD) természetes szövetségeseként tartják számon, az utóbbi hónapokban számos eszmefuttatás jelent meg arról, hogy a több mint 30 éve protesztpártként indult formáció a beérkezett városi polgárság pártja lett, és legalább olyan jól kiegészítenék egymást kormányon a konzervatívokkal, mint a szociáldemokratákkal. A spekulációknak táptalajt ad, hogy a Zöldek a felmérések szerint a szociáldemokratákkal jelenleg nem érnének el többséget. A berlini kongresszuson azonban hitet tettek az SPD-vel való koalíció mellett.

Az összefogás szándékát azzal is kiemelték, hogy a tanácskozáson felszólalt az SPD elnöke, ami a Zöldek kongresszusainak történetében először fordult elő. Sigmar Gabriel szociáldemokrata pártelnök hangsúlyozta: demokráciakonform piacokra van szükség a konzervatív vezetés alatt kialakított piackonform demokrácia helyett, a kapitalizmus megzabolázását jelentő fordulatot pedig csak a két párt összefogásával lehet végrehajtani. Az SPD és a Zöldek a szeptemberi választáson leváltják a Merkel-kormányt, és felépítik a méltányosság, a fenntarthatóság és a társadalmi igazságosság Németországát  - mondta a politikus.

A Zöldek 1980-ban alakultak, a Bundestagban 1983 óta rendelkeznek képviselettel. Kormánypártként 1998-ban mutatkoztak be az SPD partnereként. A párt a baloldali-zöld koalíció 2005-ös bukása óta ellenzékben politizál, országos választói támogatottsága jelenleg 15 százalék körül van.