Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Az apja szerint kínozták a bostoni robbantás miatt őrizetbe vett férfit

2013.05.24. 01:23

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai helyi idő szerint csütörtökön a floridai Orlandóban megkezdték annak vizsgálatát, hogy milyen körülmények között halt meg kihallgatás közben egy csecsen férfi, aki a bostoni merénylet egyik feltételezett elkövetőjének, Tamerlan Carnajevnek a barátja volt.

A 27 éves Ibragim Todasevet lelőtték, miután az FBI közleménye szerint rátámadt és megsebesítette az őt rendőrök társaságában kihallgató különleges ügynököt. Médiajelentések szerint Todasev ellen egy 2011-ben, Boston környékén, egy kábítószeres üggyel kapcsolatban elkövetett hármas gyilkosság miatt folyt nyomozás. A férfi rendőrségi kiszivárogtatások szerint beismerő vallomást tett, és Carnajev ellen is vallott.

Hivatalos forrásból ugyanakkor továbbra sem közölték, hogy az FBI milyen ügyben hallgatta ki Todasevet, és hogy mi váltott ki agressziót belőle.

Todasev iszlám hitre tért, 24 éves örmény felesége, Reni Manukjan csütörtökön kijelentette, hogy noha a hatóságok őt is kihallgatták a georgiai Atlantában, egyetlen kérdést sem tettek fel neki a 2011-es walthami hármas gyilkossággal kapcsolatban. A nő november óta külön élt férjétől, de rendszeresen tartja vele a kapcsolatot.

Manukjan kétségbe vonta, hogy a férje kést rántott volna, mert nem hordott ilyen eszközt, a konyha pedig messze volt a nappalitól, ahol a kihallgatás a feltételezése szerint folyt. A nő szerint Todasevnek nemrég térdműtétje volt, ezért nehezére esett a mozgás.

A lelőtt férfi Groznijban élő apja, Abdulbaki Todasev az orosz médiának nyilatkozva azt állította, hogy a fiát megkínozták és megölték Amerikában. Az apa fogadkozott, hogy megpróbál az Egyesült Államokba utazni és megtudni az igazságot. Az idősebb Todasev a grozniji városházán dolgozik és elmondása szerint jóban van Ramzan Kadirov csecsen elnökkel.

A korábbi, egyébként egy rendőrségi dokumentumra hivatkozó jelentéssel szemben, miszerint Todasev amerikai állampolgár volt, csütörtökön a bevándorlásügyi hatósági nyilvántartásból kiderült, hogy a férfi 2008-ban egy cserelátogatási program keretében kiadott vízummal érkezett az Egyesült Államokba. Itt később állandó lakhatási engedélyt kért és kapott.

Az illetékes bostoni szövetségi bíróság csütörtökön bejelentette, hogy július 10-re halasztották a városban elkövetett kettős bombamerénylet életben maradt feltételezett elkövetője, Dzsohar Carnajev meghallgatását.