Korai a szíriai felkelők felfegyverzése

2013.07.09. 01:40

A Reuters úgy értesült, hogy az amerikai képviselőház és a szenátus hírszerzési bizottsága egyaránt késleltetné a szíriai felkelők felfegyverzését, mert attól tartanak, hogy a fegyverszállítmányok iszlamista csoportok birtokába kerülhetne.

Mivel az elnöknek jogában áll elrendelni a fegyverszállításokat, a kormánynak jogi értelemben nincs szüksége a törvényhozás jóváhagyására. Ugyanakkor egy hallgatólagosan elfogadott, hagyományos gyakorlat alapján a végrehajtó hatalom a hasonló, hírszerzéshez köthető ügyekben nem szokott lépni a kongresszus jóváhagyása nélkül.

A két testület tagjai június végén zárt ajtók mögött ismertették John Kerry amerikai külügyminiszternek a Bassár el-Aszad ellen fellázadt erők felfegyverzésével kapcsolatos fenntartásaikat. Egy arab ország hivatalos tisztségviselője és a szíriai felkelők szerint a Washington által hetekkel ezelőtt megígért katonai eszközökből még semmi sem érkezett Szíriába. A kongresszusi republikánusok és demokraták egyaránt aggódnak amiatt, hogy az amerikai fegyverek az al-Núszra Front gerilláihoz kerülhetnek, akik az Egyesült Államok szerint az iraki al-Kaida szövetségesei.

A szíriai polgárháború következtében eddig több mint százezren vesztették életüket.

Vegyi fegyvert vetettek be?

A hírszerzési bizottságok tagjai részletes tájékoztatást igényelnek Amerika Szíria-politikájáról, valamint arról, hogy a kormányzat konkrétan milyen eredményt vár a fegyverszállítmányok továbbításától. A honatyák az eddigi elképzelésekkel elégedettek, de a közbeszerzési bizottságoknak megvannak a maguk kételyei.

Barack Obama elnök júniusban azután döntött a felkelők katonai támogatása mellett, hogy a brit és francia hírszerzés után az amerikaiak is arra utaló jeleket találtak, hogy Damaszkusz vegyi fegyvert vetett be. Az Egyesült Államokban a közvélemény-kutatások szerint a többség ellenzi a beavatkozást a szíriai konfliktusba, és Washington két éven át ennek megfelelően próbált eljárni.