Kenyérrel és vízzel készül az ostromra Damaszkusz

2013.08.28. 23:52

Versenyt futnak az idővel  kilátásba helyezett nyugati légitámadás előtt a szíriai főváros lakói, akik vízért, elemekért és készpénzért rohamozták meg a boltokat és a bankokat, és fejvesztve próbálnak biztonságosabb damaszkuszi kerületekbe költözni, távol a lehetséges katonai és kormányzati célpontoktól – írja a Reuters.

Damaszkuszban a katonai létesítmények tucatjai keverednek a lakóépületekkel és egyéb civil célpontokkal, ezért a főváros különösen veszélyes hellyé válhat, ha nyugati erők bombázni kezdik Szíriát.

„A fővárosban élünk. Minden sarkon, minden utcán, minden környéken van valamilyen kormányzati célpont. Hová fogunk így elbújni?” – kérdezte kétségbeesve egy helyi klinikán dolgozó nővér.  „Elkezdtem látni a félelmet az emberek szemében. A lakosok a konfliktus kezdete óta hozzászoktak, hogy élelmiszerkészletet halmozzanak fel, de most óriási mennyiségeket vesznek vízből és élelmiszerből" – mondta a Reutersnek egy másik damaszkuszi.

A boltok főleg kenyeret, szárított élelmiszereket és konzerveket halmoztak fel a légi csapások megkezdésétől tartva, a lakosság pedig főleg vízből és elemekből spájzolt be. A bankok is megteltek emberekkel, és óriási sorok kígyóznak az ATM-ek előtt.

Különösen aggódnak a Hameh, Dzsumraja és Kidszija kerületekben élők, mert ezekben a kerületekben több katonai kutatóközpont, fegyverraktár és katonai bázis is található. Dzsumraját az elmúlt évben kétszer is érte izraeli találat. Az itt élők a biztonságosabb kerületekben próbálnak lakást bérelni, de már nem sok kiadó hely maradt. Vannak, akik a már emigrált ismerőseik, rokonaik lakásába költöznek be.

A komor hangulatban a Bassár el-Aszad elnökhöz hű milicisták próbálnak az emberek hazafias érzelmeire hatni. Terepjárókon köröznek a belvárosban, nacionalista dalokat énekelnek, néhányan pedig szír zászlókat festenek a kövekre.

Szíriában már két és fél éve tart a véres polgárháború, amely Aszad elleni békés tüntetésekkel kezdődött. A konfliktusnak eddig több mint 100 ezer halálos áldozata van. A szíriai kormány a múlt héten vegyi fegyverekkel támadt a lakosságra, több száz ember halálát okozva.