Buda, Richárd
-1 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A román elnök hadat üzent a kóbor kutyáknak

2013.09.03. 22:24

Traian Basescu román elnök arra kérte a kormányt, hogy hozzon létre olyan törvényt , amely alapján elaltatható az a több ezer kóbor kutya, amelyek Bukarest utcáin kószálnak és megtámadják az embereket.

A román elnök televíziós beszédében tért ki a témára azután, hogy hétfőn egy négyéves fiú belehalt egy kutyatámadásba. Basescu már korábban bukaresti polgárként és polgármesterként is szembesült a problémával. 2001-2002-ben 90 ezer kutyát gyűjtetett be, ezek közül azonban csak 6500-nak lett gazdája, a többit legyilkolták. Az állatvédők tiltakozására azonban ezt a hajtóvadászatot 2003-ban le kellett állítani, így ismét felduzzadt a kóbor kutyák száma.

A statisztikák szerint 2013 első négy hónapjában körülbelül 1100 kutyaharapásról érkezett jelentés. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint csak akkor szabad elpusztítani egy kutyát, ha beteg.

Tavaly állítólag 16 ezer harapást regisztráltak. A becslések szerint 60 ezer kóbor kutya van a városban, általában parkolókban, parkokban, elhagyott telkeken verődnek falkákba. A város milliókat költ az ivartalaníttatásukra, de 23 év alatt sem sikerült igazán kezelniük a problémát.