Nem biztos a német nagykoalíció

2013.10.01. 20:30

Németországban akár januárig is elhúzódhat a kormányalakítás a szociáldemokrata párt (SPD) szerint. Andrea Nahles, az SPD főtitkára nem izgul: azt mondja, nem sürget az idő, és ha a szociáldemokraták valóban koalíciós tárgyalásokat kezdenek a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel, az új kormány decemberben vagy januárban alakulhat meg.

Az SPD kibővített választmánya egyelőre csak arra adott felhatalmazást a párt vezetőségének, hogy tájékozódó jellegű megbeszélést folytasson az Angela Merkel vezette konzervatívokkal. A szociáldemokraták november közepén kongresszust tartanak, és úgy spekulált a német sajtó, hogy a pártszavazást a kongresszus előtt rendezik majd meg.

A CDU/CSU nagy fölénnyel megnyerte a szeptember 22-ei választást, de nem szerzett abszolút többséget. Eddigi koalíciós partnerük, a liberális FDP kiesett a Bundestagból, ezért a konzervatívoknak új partnert kell keresniük.

Korábban szinte biztosra lehetett venni az újbóli nagykoalíciót a szociáldemokratákkal, de már több konzervatív vezető jelezte, hogy akár a zöldekkel is elképzelhetőnek tartja a kormányzást. A CSU-s Günther Beckstein volt bajor miniszterelnök egy rádióinterjúban azt mondta, a konzervatívok és a zöldek kormányzati együttműködése "olyan kísérlet, amelybe érdemes belevágni". A CDU/CSU és a Zöldek eddig nem kormányoztak együtt.

A CDU/CSU és a két baloldali párt között elsősorban az adórendszert illetően vannak nehezen áthidalható különbségek. Az SPD és a zöldek választási programjában egyaránt fő elem a legmagasabb jövedelmű rétegek adóterhelésének növelése, de a konzervatívok azt ígérték, nem lesz adóemelés.

Németország újraegyesítése óta általában a választástól számítva 30-40 napon belül megalakult a kormány. A leghosszabb ideig 2005-ben tartottak a koalíciós tárgyalások, az Angela Merkel vezette konzervatívok akkor 65 nap alatt tudtak megállapodni a nagykoalícióról az SPD-vel.