Berlusconi váratlanul meghátrált

2013.10.02. 14:34 Módosítva: 2013.10.02. 16:47
Enrico Letta olasz miniszterelnök könnyedén megnyerte a bizalmi szavazást a szenátusban, miután a korábban a kormányválságot előidéző Silvio Berlusconi volt kormányfő is hátraarcot vett, és támogatásáról biztosította.

Éles fordulattal Silvio Berlusconi volt miniszterelnök bejelentette, hogy támogatja a bizalmi szavazáson Enrico Letta kormányát, írja a BBC. Azt mondta, azért szavaznak bizalmat belső viták után, hogy a kormány végig tudja csinálni a megkezdett gazdasági reformokat.

Ennek megfelelően Letta délután bizalmat is kapott a szenátusban, ahol a szükségesnél jóval többen, 235-en kiálltak mellette a 321 fős felsőházban. A szenátus után szerda késő este a képviselőház is bizalmat szavazott a Letta-kormánynak. Itt többsége volt Lettának, így nem is kellett miatta izgulnia. Végül 435 képviselő szavazott kormány mellett, és 162-en ellene.

Éppen Berlusconi miatt alakult ki előző hét végén az újabb kormányválság, mivel pártja, a Szabadság Népe (PdL) öt miniszterét is utasította, mondjanak le posztjukról. Berlusconi eltökélte, hogy megbuktatja Letta kormányát, ugyanakkor elszámíthatta magát.

Miután Letta nem fogadta el a miniszterek lemondását, kedd este aztán Berlusconi pártjának több fontos vezetője szembefordult a volt kormányfővel. Angelino Alfano, a PdL főtitkára, belügyminiszter és a PdL másik négy minisztere bejelentette, hogy bizalmat szavaz a kormánynak.

A PdL 23 szenátora már szerda délután közleményben jelentette be Letta támogatását, és pártszakadással fenyegetett. A szakadárok és más PdL-szenátorok támogatásával Berlusconi és hívei nélkül is meglett volna a kormány többsége a 321 fős szenátusban a bizalmi szavazáson. Alfano bejelentése után az olasz tőzsde is kilőtt, vagyis a befektetők is úgy gondolják, a kormány a helyén marad.

Berlusconi döntése mindenkit, még saját pártját is meglepte. Letta délelőtti parlamenti beszéde után a PdL frakciója tanácskozást tartott és Berlusconi előtt világossá vált, hogy pártja szenátorainak közel egynegyede nem ért egyet a kormánybuktatással. A pártszakadás megakadályozására Berlusconi visszalépett a kormánybuktatástól.

A felső házból távozó Berlusconit füttyszó és verbális támadások kísérték a római utcákon. A BBC szerint az események alakulása csapást jelent Berlusconinak, aki meggyengülve került ki a kormányválságból, ami adott esetben akár új választások kiírásával is fenyegetett.