Hamis jogosítványa lehetett a kazanyi repülőgép baleset pilótájának

2013.12.06. 19:17

Elképzelhető, hogy hamisított jogosítványa volt annak a pilótának, aki az oroszországi Kazanynál novemberben lezuhant repülőgépet vezette. A november 17-én történt tragédiában a hatfős személyzettel együtt 50-en vesztették életüket. A Tatarstan Airlines nevű tatárföldi légitársaság U363-os számú járata a domogyedovói repülőtérről szállt fel, és a kazanyi nemzetközi repülőtéren, Moszkvától mintegy 820 kilométerre landolt volna – írja az MTI.

A repülőgép kétszer is megpróbálta a leszállást, a második kísérletnél azonban a gép gyorsan veszített magasságából, orrával a pályának csapódott, és az üzemanyagtartályok lángra lobbantak. A baleset körülményeit vizsgáló bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a pilóta kormányozta zuhanórepülésbe a repülőgépet. 

Vlagyimir Markiny, a vizsgálóbizottság szóvivője elmondta, attól tartanak, hogy a kisebb regionális légitársaságoknak dolgozó pilóták egy része gyakorlatilag hamisított repülési engedéllyel rendelkezik, mivel nem vesz részt a megfelelő kiképzésen. Mint mondta, a novemberben szerencsétlenül járt repülőgép pilótája egy olyan képzési központtól kapta meg jogosítványát, amelyet később a hatóságok bezártak, mert a gyanú szerint illegálisan működött.

Ez történt a baleset után

  • Kiderült, hogy a lezuhant repülőgépnek már volt egy balesete.
  • A bizottság megállapította, hogy a Tatarstan nem megfelelően tartja karban a flottáját.
  • Roszaviacia orosz szövetségi légügyi hatóság el akarja venni a Tatarstan Airlines működési engedélyét.
  • A szerencsétlenség után menesztették a Tatarstan vezérét.
  • Medvegyev orosz miniszterelnök szerint egyre kevesebb a jó repülőgép és egyre több a légitársaság Oroszországban. Szerinte fel kell éleszteni az orosz repülőgépgyártást.
  • Pénteken reggel Nyizsnij Novgorodban a Tatarsan egyik járata a felszállás előtt meghibásodott, így a járatot törölni kellett.

 A Roszaviacia orosz szövetségi légügyi hatóság vezetője közölte, hogy ellenőrizni fogják azoknak a pilótáknak a jogosítványát, akik azt az említetthez hasonló kétes iskolákban szerezték meg.  A baleseti statisztikákból kiderül, hogy egy kereskedelmi repülőjárat utasának lenni nagyjából négyszer veszélyesebb Oroszországban, mint a világ bármely más részén.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport