Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nagyon letért az útvonaláról az eltűnt maláj gép

2014.03.11. 20:36

A malajziai hadsereg egy radarja a Malaka-szoros közelében észlelte a szombaton eltűnt Boeing 777-es utasszállító repülőgépet, vagyis több száz kilométerrel távolabb attól a ponttól, ahol a polgári hatóságok utoljára tudtak a gép helyzetéről, és az ellenkező irányban, amerre elvileg repülnie kellett volna – közölte kedden egy magas rangú maláj katonatiszt.

A Berita Harian című helyi napilap keddi száma Rodzali Daud tábornokot, a légierő parancsnokát idézve azt írta, hogy a Malaysia Airlines légitársaság repülőgépét az egyik katonai támaszpont radarja helyi idő szerint szombaton hajnali 2 óra 40 perckor Pualu Perak közelében, a Maláj-félsziget nyugati partját az indonéziai Szumátrától elválasztó Malaka-szoros északi bejáratánál észlelte. A radarképernyőn ezután már nem látták az utasszállítót – mondta a tábornok.

A hatóságok korábban azt közölték, hogy a Kuala Lumpurban helyi idő szerint szombaton, éjfél után 20 perccel felszállt, Pekingbe tartó járat pilótái megpróbálhattak visszatérni a maláj főváros repülőterére, az azonban nem érthető, hogy ezt miért nem tudatták a földi irányítókkal. A gép a felszállás után két órával tűnt el fedélzetén 239 fővel. Kedden amalajziai légitársaság közölte, hogy a gép utáni kutatást kiterjesztették a Maláj-félsziget nyugati oldalára is, és a figyelem középpontjába a Malaka-szoros került.

Kedden John Brennan, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatója "nagyon nyugtalanító rejtélynek" nevezte a Malaysia Airlines 370-es járatának eltűnését és "semmi esetre sem" vetette el azt a feltevést, hogy a repülőgép terrorista merénylet célpontja volt. Ronald Noble, az Interpol főtitkára ehhez képest korábban azt közölte, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem valószínű, hogy terrorcselekményt történt.