Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Elengedték az oroszok a krími foglyokat

2014.03.20. 08:26

Csütörtök reggel szabadon engedték a Krímben Szerhij Hajduk ellentengernagyot, az ukrán haditengerészet parancsnokát, és rajta kívül még hét embert, akik az új kijevi hatalommal rokonszenveznek, írja az MTI.

A hírt először Anatolij Gricenko az ukrán parlament képviselője írta ki a Facebook-oldalára, majd azt az ukrán parlament és a külügyminisztérium is megerősítette. A külügy közleménye szerint az akciót az ukrán parlament és Igor Tenyuh külügyminiszter aktív közbenjárásával sikerült megszervezni, aki a túszok elengedéséről telefonon tárgyalt Szergej Sojgu orosz honvédelmi miniszterrel.

Az UNIAN hírportálnak az ukrán hatóságok megerősítették, hogy az oroszok minden civil foglyot elengedtek, az Ukrainszkaj Pravda szerint az egyik fogva tartottat lőtt sebbel kórházba szállították, a lap szerint az állapota stabil. Az lb.ua lap szerint még kettő ukrán tisztet tartanak fogva a krími orosz katonák, de a csütörtöki nap folyamán őket is elengedhetik.

Anatolij Gricenko szerint Hajdukot és a többi túszt Ukrajna és a Krím határában, a krími Csongar falunál cserélték el orosz foglyokra, de kire pontosan, azt nem árulták el az ukrán hatóságok. A foglyok között volt Gricenko fia.

Az ellentengernagyot bilincsben vezették el szerdán az ukrán hadiflotta vezérkarának szevasztopoli bázisáról, amelyet aznap reggel orosz katonák és fegyvertelen férfiak egy csoportja foglalt el.

Krími hírforrások szerint Hajdukot a szevasztopoli ügyészségi szervek vették őrizetbe, hogy kihallgassák, amiért „továbbította az ukrán katonai egységeknek azt a Kijevből érkezett parancsot, hogy használjanak fegyvert békés állampolgárokkal (a krími önvédelmi erők tagjaival) szemben”.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!