528 embert ítéltek halálra Egyiptomban

2014-03-19T150130Z 1796127158 GM1EA3J1RU701 RTRMADP 3 EGYPT-PROT
2014.03.24. 09:43 Módosítva: 2014.03.24. 13:14

Egy egyiptomi bíróság halálra ítélte a tavaly júliusban elűzött Mohamed Murszi volt elnök 528 támogatóját – írja a BBC. Az elítélteket többek között egy rendőr meggyilkolásában, valamint személyek és tárgyak ellen irányuló támadásokban találták bűnösnek. A Reuters szerint a tárgyaláson csak 123 vádlott volt jelen, 16 vádlottat felmentettek. A halálos ítéleteket a főmuftinak is jóvá kell hagynia.

Az elítéltek még fellebbezhetnek. Murszi további 700 támogatója ellen kedden indul majd per. Az utolsó tárgyalást április 28-án tartják majd, az addig hátralévő időben lehet fellebbezni a már meghozott ítéletek ellen.

Az elítélt egyiptomiak a betiltott Muzulmán Testvériség tagjai, közöttük van Mohammed Badie, a szervezet egyik vezetője is. A most hozott ítélet egy nagyobb ügysorozatba illeszkedik, amelyben Murszi több mint 1 200 támogatóját helyezték vád alá. A csoport elleni vádak a következők: garázdaság, gyilkosságra való felbujtás, egy rendőrőrs elfoglalása, személyek ellen intézett támadások, illetve a köz- és magánvagyon megrongálása. Az ügy középpontjában egy rendőrőrs tavaly augusztusi lerohása áll, amelynek során az őrs helyettes parancsnoka életét vesztette.

Az ítéletet a Kairótól délre, Minya városában található bíróság hozta, két ülésnap után. A vádlottak ügyvédei arra panaszkodtak, hogy nem kaptak érdemi lehetőséget védenceik képviseletére.

Abdullah el-Haddad, a Muzulmán Testvériség londoni szóvivője a BBC-nek azt mondta:

Ez csak egy fenyegető üzenet lehet, lesznek fellebbezések, és a bíróság meg fogja változtatni a döntését, de ez az új Egyiptom a puccs után. Ez az új diktatúra, amit Abdul Fatah al-Sziszi ki akar építeni.

Az állítólagos támadásokra Egyiptom déli részén került sor tavaly augusztusban, miután a biztonsági erők feloszlatták a Murszi-párti tüntetők két táborát. A demonstrálók azt követelték, hogy a volt elnököt helyezzék vissza hivatalába. Az ezt követő megtorlásokban több százan meghaltak.