Oroszok lehetnek az oroszpárti aktivisták

2014.04.21. 18:32

Oroszpárti aktivisták az Euromajdan néven futó tüntetéseken elkövetett háborús bűnökkel gyanúsítanak egy ukrán újságírónőt, és ezért le is tartóztatták – írja a Telegraph.

Egy orosz internetes oldal, a Life Newsvideófelvételeket is bemutatott arról, ahogy a 29 éves nő maszkos fegyveresek kísérték Szlovjanszkban miközben szemét kendővel fedték el. A felvételen a kendős nő, akit Irma Kratnak mondanak, azt mondja: "Letartóztattak, de rendesen bánnak velem. Átvizsgálják az anyagokat, amiket írtam, aztán eldöntik, hogy mikor engednek el".

Egy kijevi ügyvéd szerint, aki azt a tévécsatornát képviseli, amelynek Krat dolgozik, a nőt egy másik újságíróval, a 22 éves Szerhij Lefterrel együtt tartják fogva, aki szerdán tartóztattak le.

A donyeck megyei Szlovjanszkban nagyjából két hete szálltak meg egyes középületeket oroszpárti aktivisták, akik népszavazást akarnak kiharcolni Donyeck Oroszországhoz csatolásáról.

Az oroszok küldhették az épületfoglalókat

A New York Times információ szerint bár a Kreml határozottan tagadta az utóbbi két hétben, hogy a rejtélyes oroszpárti aktivistáknak bármi köze lenne az orosz államhoz, vasárnap olyan képek kerültek elő, amelyek az amerikai kormány szerint azt bizonyítják, hogy az aktivisták egy része az orosz hadsereg és a titkosszolgálat tagja.

"A nemzetközi közösségben eddig is széles körben osztott vélemény volt az, hogy fegyvereseket az oroszok küldték oda, és az ukránok által bemutatott képek ezt csak megerősítik, így az USA is kitart emellett" – mondta Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Oroszorország ukrajnai eseményekben játszott szerepének megítélése nagyon fontos volt az orosz, ukrajnai, amerikai és európai diplomaták által múlt csütörtökön elfogadott genfi egyezményben, amely a helyzet kezeléséről rendelkezik. Az amerikaiak szerint az oroszok felelősek azért, hogy az elfoglalt épületek kiürítsék. Amennyiben viszont ez nem fog megtörténni, az oroszok újabb szankciókra számíthatnak.

Kramatorszkban megszállták a kapitányságot

Automata gépkarabélyokkal felfegyverzett, terepszínű ruhát és símaszkot viselő ismeretlenek ismét megszállták hétfőn a városi rendőrkapitányságot a Délkelet-Ukrajnában lévő Donyeck megyei Kramatorszkban – írja az MTI. A Kramatorszk.INFO helyi hírportál jelentése szerint Vitalij Kolupaj városi rendőrkapitányt a támadók foglyul ejtették, és ismeretlen helyre vitték.

Az épületfoglalók azt követelik, hogy adják ki nekik a rendőrkapitányságon lévő fegyvereket. A Donyeck megye északi részén, Szlovjanszk közelében lévő Kramatorszkban szakadár fegyveresek április 12-én a rendőrökkel vívott tűzharc után foglalták el először a városi rendőrség épületét, majd később elhagyták azt.

Dmitro Timcsuk újságíró hétfőn az épületfoglalást megelőzően figyelmeztetett arra, hogy szélsőséges oroszbarát csoportok újabb provokációkat terveznek a Donyeck-medencében, hogy destabilizálják a régiót. Közölte, hogy Kramatorszkban a szakadárok "általános mozgósítást" hirdettek a civil lakosság körében, mert állítólag autóbuszkonvojban a város felé tartanak a kijevi tüntetésekben aktív szerepet játszó Jobboldali Szektor nevű ukrán nacionalista szervezet tagjai. A nap folyamán hangosbemondóval felszerelt autó járta Kramatorszk utcáit, hogy erről hírt adjon a lakosságnak.

Timcsuk az általa vezetett Információs Ellenállás elnevezésű ukrán csoport információira hivatkozva arról adott hírt, hogy szlovjanszki fegyveres szakadárok készülnek Kramatorszkba erősítésként az ottani szeparatisták mellé. A szakértő szerint nem kizárt, hogy a szakadárok újabb akcióra készülnek, amelynek helyi lakosok esnek majd áldozatául, és ezt utána igyekeznek a Jobboldali Szektor akciójaként beállítani.