Hollande és Merkel szankciókkal fenyeget

2014.05.10. 12:43

A francia államfő kétnapos németországi látogatása végén szombaton kiadott nyilatkozatban Angela Merkel és Francois Hollande arra tett utalást, hogy ha május 25-én nem kerül sor elnökválasztásra Ukrajnában, akkor Oroszországnak valószínűleg további gazdasági szankciókkal kell szembenéznie  – írja az MTI.

Amennyiben nem kerül sor "nemzetközileg elismert elnökválasztásra", Ukrajna stabilitása elkerülhetetlenül tovább gyengül. Németország és Franciaország egyetért abban, hogy ebben az esetben az uniós állam- és kormányfők március elején összeállított terve alapján "le kell vonni a megfelelő következtetéseket" – áll a nyilatkozatban, amely az uniós szankciók gazdasági büntetőintézkedéseket előirányzó harmadik szakaszának megindítását jelzi arra az esetre, ha nem sikerül megfelelően lebonyolítani az ukrán államfőválasztást.

A nyilatkozatban egyúttal felszólították Oroszországot, hogy csökkentse az ukrán határ térségében állomásozó csapatainak készültségi szintjét. A BBC szerint május 15-ig mindkét félnek be kell szüntetnie az erőszakot, és vissza kell hívnia az irreguláris hadi erejét. Ezt a folyamatot az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ellenőrzi.

Népszavazásra készülődnek

Merkel és Hollande a Kelet-Ukrajnában vasárnapra tervezett függetlenségi népszavazásokat is törvénytelennek nevezte.Pénteken arról írtunk, hogy a Harkiv megyei szakadárok nem tartják meg vasárnap a népszavazást a megye státusáról, mert nem tudtak megegyezni a donyecki és luhanszki szakadárokkal abban, milyen kérdést tegyenek fel a választóknak.

A CNN szerint ugyanakkor az oroszpárti aktivisták annak ellenére is kitartanak a népszavazás mellett, hogy Kijev és Moszkva is arra szólította fel őket, hogy a helyzet feszültségre tekintettel halasszák el a referendumot. A népszavazási bizottság elnöke, Borisz Litvinov azt nyilatkozta a CNN-nek, hogy "kilencven százalékban készen állnak" a népszavazás lebonyolítására, és 70 százalékos részvételre számítanak.

Turcsinov tárgyalna

Az MTI szerint Olekszandr Turcsinov ukrán házelnök, ügyvivő államfő szombaton az ukrán állami televízióban arról beszélt, hogy katasztrófát jelentene, ha a kelet-ukrajnaiak igennel szavaznának a vasárnapi népszavazáson. Turcsinov szerint azok, akik a kelet-ukrajnai régiók önállósága mellett foglalnak állást, nem értik, hogy ez a gazdaság, a szociális program, a megélhetési lehetőségek teljes megsemmisítését jelenti e területek lakosainak többsége számára.

Turcsinov kifejezte aggodalmát amiatt, hogy egyes szeparatisták Donyeck és Luhanszk megyéket "az állandó harci cselekmények színterévé igyekezne tenni, olyan területté, ahol nincs semmiféle perspektíva, ahol elpusztult a gazdaság".

Hangsúlyozta, hogy Ukrajna a decentralizáció irányába indult el, a valódi helyi önkormányzás, a régiók pénzügyi és politikai önrendelkezésének bővítése útján. "Gyenge régiókkal nem lehet erős Ukrajna" - hangoztatta, hozzátéve, hogy ezt azonban nem lehet "fegyverrel a kézben" elérni, és arról is beszélt, hogy a kijevi vezetés hajlandó tárgyalni a régiók vezetőivel.