Lelőttek egy ukrán katonai helikoptert

2014.06.24. 17:50

Az ukrán hadsereg bejelentése szerint oroszbarát lázadók lelőtték az egyik katonai helikopterüket, írja a BBC. Válaszul az új ukrán elnök kilátásba helyezte, hogy felmondják a tűzszünetet.

A hírek szerint az Mi-8 típusú teherszállító gépet nem sokkal felszállás után lőtték le Szlovjansz város közelében. Állítólag kilenc ember volt a fedélzeten. Ők valószínűleg meghaltak.

A szakadár lázadók csak egy napja jelentették be, hogy tartani fogják magukat a Kijev által kezdeményezett, péntekig tartó tűzszünethez. Vlagyimir Putyin orosz elnök szintén kedden javasolta a parlament felsőházának, hogy vonja vissza azt a felhatalmazást, amelyet márciusban adott a hadsereg Ukrajnában történő alkalmazására.

Május elején már lelőttek egy ukrán heilkoptert a felkelők, de a pilóták túlélték a támadást, mert a gép egy víztározóba zuhant. Az ukrán haderő korábban figyelmeztető lövéseket adott le két Oroszország felől érkező helikopterre. A gépek az elfoglalt Krím-félsziget felől akartak Ukrajna felé repülni.

Felmondják a tűzszünetet?

Az ukrán katonai helikopter keddi lelövése miatt Petro Porosenko elnök bejelentette kedden, hogy fontolgatja az általa meghirdetett tűzszünet idő előtti felmondását. „Az államfő nem zárja ki, hogy lejárata előtt felmondja a tűzszünetet, mert a külföldről irányított lázadók folyamatosan megsértik azt” – olvasható a kiadott közleményben.

A helikoptert nem sokkal azután lőtték le, hogy a Moszkva-párti lázadók bejelentették: elfogadják a Porosenko által június 27-ig meghirdetett tűzszünetet, írja az MTI.