18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Kismacskával a dzsihadista halálba

2014.07.02. 22:02
Az ISIS olyan kegyetlen, hogy még az al-Kaida sem működik együtt vele. Közvetlen közelről mutatnak főbelőtt és lefejezett embereket a filmjeikben, hogy megfutamodásra késztessék az iraki hadsereget. Máskor pedig cuki kismacskákat, pizzát és sört fotóznak, hogy népszerűbbé tegyék magukat. Angol nyelvű propagandavideót is készítettek, brit és amerikai dzsihadistákkal.

Ez a cikk csak 18 éven felülieknek szól. Úgy értem, tényleg: az itt bemutatott videók valós eseményekről szólnak és valódi emberek halnak meg bennük. Akit ez zavar, ne olvassa tovább.

Miután az USA kivonult Irakból, előretört az ISIS, egy hihetetlenül radikális és kegyetlen csoport és sorra foglalja el az iraki és szíriai városokat. Az ISIS vasárnap jelentette be, hogy új államot hozott létre, aminek még Magyarország is része lenne (de az is lehet, hogy mégsem). Ennek szerencsére nincs reális esélye, de ami Irakban zajlik, az maga a pokol. Az ISIS pedig tudatosan használja az internetet és a közösségi médiát ennek a pokolnak a reklámozására.

Napokkal azelőtt, hogy júniusban megindult az ISIS Észak-Irak ellen, közzétettek egy 62 perces filmet arról, hogy hogyan harcolnak. A Kardcsörtetés IV (Clanging of the Swords IV) című videó a hollywoodi filmek kelléktárát használja, ahogy a CNN által megszólaltatott egyik szakértő megjegyzi: „emögött pénz van. Ezeket az idiótákat valaki irányítja és felszerelést ad nekik, drága felszerelést, amit nem lehet csak úgy megszerezni egy barlangból.”

A filmben drónnal készült légifelvételek, hatalmas robbanások (amikről korábban már írtunk), a kamera lencséjébe becsillanó fények is vannak, mint egy igazi akciófilmben. A vágás is profi, a robbanásokat lassítva játsszák vissza, van ahol osztott képernyőn mutatják ugyanazt a támadást két kameraállásból. Az ISIS-katonák arcát kitakarják a videón és még éjjellátós felvételt is készítettek. Az egész azért brutális, mert az ISIS szerint minden egyes képkocka valódi, és a film igazi kivégzéseket mutat be. A film egy sorozat része – ugyan úgy, mint a hollywoodi filmek, az első három részt főleg Szíriában „forgatták”.

A CNN riportja a filmről:

A videó egyik legdurvább jelenete az, amikor iraki katonának beöltözött ISIS-esek felállítanak egy hamis ellenőrzőpontot és megállítanak több civil autót. Elfogtak többek között egy egyetemi tanárt és egy magasrangú hivatalnokot is. Az oktatót elengedték, de a hivatalnokot arrébb vitték, letérdeltették és tarkón lőtték. Amikor a földre esett, még egy golyót lőttek a fejébe.

Ugyanebben a videóban látszik az is, hogy az ISIS fegyveresei mennek az utakon és azokat az autókat, amelyeket megelőznek, egyszerűen leggéppuskázzák (egy korábbi hasonló felvételről itt írtunk). Miután az autó megállt, visszamentek hozzá és a még életben lévőket lelőtték. Az egyik így szétlőtt autó sofőrje el akart futni, de a támadók utolérték és meglőtték, amitől a férfi elesett. A földön fekve könyörgött az életéért, „csak egy sofőr vagyok!” – mondta, de az ISIS fegyveresei egy sorozatot engedtek a hátába.

Pszichológiai hadviselés

A 4-es metrót is meg tudnák építeni

Az ISIS annyira radikális, hogy még az al-Kaida sem működik vele együtt. Az al-Kaida inkább lassabban, de biztosan terjeszkedne, de az tény, hogy akkora sikereket, mint az ISIS, az al-Kaida sosem ért el.

Az ISIS-t Abu Bakr al-Bagdadi vezeti, akit négy év után 2009-ben engedtek el az amerikaiak a börtönből. „Helló srácok, New Yorkban találkozunk!” – ezzel köszönt el börtönőreitől. Amerikai biztonsági források mostanában egészen új jelentést tulajdonítanak al-Bagdadi szavainak, szerintük ez arra is utalhat, hogy a szervezet hosszú távon az Egyesült Államok elleni terrortámadásokra is készül. Videoüzeneteket nem küld és alig néhány fénykép készült róla.

A szunnita iszlámot követő ISIS múltja körülbelül tíz évre nyúlik vissza, ez alatt sok névváltozáson ment keresztül. Irak negyedét-harmadát már elfoglalta a szervezet, köztük olyan fontos városokat, mint Falludzsa, Tikrí, Kirkuk vagy irak második legnagyobb városa, Moszul.

Kétmilliárd dollárnyi (azaz 455 milliárd forint, ugyan annyi, mint amennyibe a 4-es metró került!) felszerelése és pénze lehet az ISIS-nek az iraki titkosszolgálat szerint, amivel a világ leggazdagabb terrorszervezete. Az összeg háromnegyedét akkor szerezhették, amikor elfoglalták Moszult és a központi bank ottani épületét is kifosztották. 2005 és 2010 között úgy működött a szervezet, hogy a sejtek az emberrablásból, kifosztásból származó bevételeik 20 százalékát továbbadták felfelé, majd a csúcsról visszaosztották a pénzt a szegényebb sejteknek. Az ISIS pénzt szerez világörökségi területek kifosztásából és régészeti kincsek csempészetéből is.

2012 óta az ISIS a multicégekhez hasonló „éves jelentéseket” is kiad a gazdálkodásáról.

A szervezetről itt és itt olvashat bővebben.

Azt is bemutatják, hogy egy férfival és két fiával megásatják a saját sírjukat. A videóban azt állítják, hogy a férfi korábban az amerikaiaknak dolgozott, ezért kell most meghalnia. Azt is megmutatják, hogy egy késsel fejeztek le egy terrorellenes részlegnél dolgozó férfit. A videóban mutatnak egy olyan iraki hadsereghez tartozó Hummert, amit hátrahagytak és a katonák elmenekültek. Ennek a videónak is pont ez az egyik célja: a megfélemlítés.

Az ISIS filmje három héttel azelőtt került fel az internetre, hogy az észak-iraki hadműveletüket megindították. Ekkor foglalták el Moszult, Tikritet és Kirkukot is, három iraki nagyvárost és ekkor hirdették meg, hogy Bagdadig meg sem állnak. Rengeteg iraki katona fel sem vette a harcot a dzsihadistákkal: felszerelésüket és egyenruhájukat hátrahagyva menekültek a civilekkel együtt annak ellenére, hogy a France24 szerint az iraki hadsereg létszáma tízszerese az ISIS katonáinak. Június elején a Washington Post azt írta, hogy 90 ezer iraki katona dezertált a hadseregből, ebben biztosan szerepe volt az ISIS által közzétett kegyetlenkedésekről készült videóknak.

Háború kismacskával

Az ISIS annyira tudatosan használja a médiát, hogy nemcsak közvetlen közelről főbe lőtt emberek képeit, hanem cukiságokat is kitesznek az internetre. Az ISIS átlagkatonája ugyanolyan posztokat tesz ki Twitterre, mint bárki más: szelfiket, ételfotókat és cuki kismacskákat.

A Vice azt írja, hogy nem is mindenkinek tetszik ez a cukiskodás: „A képeken szereplő macskáknak semmi közük a médiához. A próféta egyik társára, Abu Huraira emlékeztetnek, aki nagy rajongója volt a macskáknak. Még a prófétának is voltak macskái” – mondta egy harcos. A fegyverekkel pózoló kismacskákról a BuzzFeed készített egy hosszú válogatást.

A képek szerint a dzsihadista mindennapjai sem mindig olyan a kemények és embertelenek, mint amilyennek a szíriai vagy iraki háborút elképzeljük. A Twitteren vannak képek pizzázásról, Snickers-evésről és sörözésről is.

Az ISIS appját letöltötte már?

Az ISIS egy olyan okostelefonos alkalmazást is készített, ami a felhasználók nevében posztol propagandát a Twitterre. Az „Örömhír hajnala” nevű alkalmazás (The Dawn of Glad Tidings) a központilag terjesztett ISIS-posztokat írja ki a saját nevünkben, így növelve a szervezet által elért emberek számát. A program még arra is figyel, hogy ne egyszerre élesedjen az összes felhasználó fiókjában az üzenet, nehogy a Twitter spam-figyelő szolgáltatása letiltsa a posztokat.

Az ISIS nyugaton élő muszlimokat is meg akar győzni a dzsihad értelméről, ezért készítettek angol nyelvű propagandavideókat és mémszerűségeket is.

Az eredeti felvétel nem érhető el a Youtube-on, de a CNN által feldolgozott verzió igen. A videóban egy 22 éves amerikai, Floridából származó öngyilkos merénylő is szerepel. A filmben először egy kismacskát ölelgetve mutatják, majd az a robbanás következik, amiben „mártírrá vált” a támadó. A CNN szerint amerikai szakértők attól tartanak, hogy a Szíriában harcoló muszlim amerikaiak egyszer visszatérnek az USA-ba, és terrortámadásokat követnek el az ország ellen.

ISIS, ISIL, ILIÁ, vagy IS?

Habár rengeteg videót kiadtak, és láthatóan nagy hangsúlyt fektettek a kommunikációjukra, a szervezet elnevezése nem volt egységes a nyugati médiában. Az arab verzió alapján DĀʻiSh vagy DAISH is feltűnt, míg a legtöbb helyen ISIS-nek (Iraki és Szíriai Iszlám Állam, ILIÁ) nevezték, de az ISIL (az Iraki és Levantei Iszlám Államból) betűszó is sok helyen szerepelt. A kalifátus kikiáltása után ugyanakkor a nevüket egyszerűen Iszlám Államra (Islamic State, IS) változtatták, és már egyre több helyen így hivatkoznak rájuk.

Tudatos kampányról van szó: az ISIS ételt is oszt az irakiaknak és az erről szóló videókat nem felejtik el feltölteni a Youtube-ra sem. Ezen a videón például a címe szerint június 13-i eseményeket mutatnak, ahogy az ISIS emberei ételt adnak az elfoglalt területeken élő családoknak. A videó végén egy mosolygós férfi meg is paskolja a csuklyás ISIS-katona hátát, megköszönve az adományt.

ISIL/ISIS distribute food in Iraq. 13 June 2014.

Tiltás, tiltás, tiltás

Az iraki kormány és a nyugati cégek egy módon reagálnak: tiltással. Irakban betiltották például a Twittert, a Whatsappot és a Skype-ot és más szolgáltatásokat is, az Irakban szintén tiltólistára tett Youtube pedig – az erőszakosságuk miatt – leszedte az ISIS videóit. A Twitter és a Facebook törölte az ISIS profilját. Irakban ugyanakkor az ISIS honlapjai nincsenek blokkolva – csak a közösségi portálokat tették elérhetetlenné. Egy szakértő szerint ez azért lehet logikus, mert így az iraki kormány követni tudja, hogy kik látogatják ezeket az oldalakat. A weboldalak tiltása persze nem sokat ér, nagyon könnyű megkerülni az ilyen blokkolásokat.

„Ennek a szélsőséges narratívának az lehet a következménye, hogy emberek halnak meg a mi utcáinkon” – ezt nem egy közel-keleti, hanem a brit miniszterelnök mondta. David Cameron kormánya komolyan veszi a fenyegetéseket és nyomást gyakorolt a Youtube-ra, hogy szedje le az iszlamisták videóit, amit a cég a saját szabályaira hivatkozva meg is tett. A The Guardian tudósítása szerint 2013 decembere óta 15 ezer propagandaanyagot szedtek le a netről.

A Twitter népe a #NO2ISIS hashtaggel vette fel a harcot az ISIS ellen. Az Anonymous internetes hekkercsoport pedig ugyanezen a néven indította el akcióját, ami a Forbes információi szerint nem közvetlenül az ISIS, hanem az őt támogatók ellen fog irányulni. Az egyik célpont Szaúd-Arábia lesz, noha az ország kormánya tagadta, hogy támogatnák az ISIS-t.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport