Negyvenezer tartalékost mozgósít Izrael

2014.07.08. 16:57

Negyvenezer tartalékos katona mozgósításáról döntött az izraeli kormány, írja az izraeli katonai rádióra hivatkozva az MTI. A parancsot huszonnégy órán belül hajtják végre. A tartalékosok a sorkatonákat fogják felváltani a Gázai övezet határánál, a sorkatonák pedig felkészülnek egy esetleges szárazföldi hadműveletre.

Az „Erős szikla” hadművelet részeként célzott kivégzést hajtottak végre a Hamász kommandójának észak-gázai vezetője, Mohammad Saban ellen. A felrobbantott autóban Saban és két társa is meghalt. Egy másik légicsapással egy Hán-Juniszban lévő házat robbantottak fel, ahol a Maajan palesztin hírügynökség szerint heten haltak meg, köztük két öt évnél fiatalabb kislány.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint ebben a támadásban huszonöten sebesültek meg. Az Al-Kavare család egyik Hamászos tagja miatt lőtték az épületet, amelynek tetején emberi védőpajzsként gyülekeztek a palesztin lakosok.

Gázából az izraeli légitámadások ellenére sikeresen útnak indítottak számos rakétát izraeli területek felé. A Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái kivédtek egy Grad rakétás támadást Askelon ellen. Számos légiriadó figyelmeztette a nap során a környező települések lakóit a feléjük irányzott lövedékekre.

 Tel-Avivot is támadás érte

Tel-Avivot is rakétatámadás érte kedd délután, de a légvédelem elhárította a csapást - jelentette a helyi média. A városban megszólaltak a veszélyt jelző szirénák, és rövid idővel később erős robbanás hallatszott. A hadsereg egyelőre nem erősítette meg a támadás tényét, de korábban már figyelmeztetett, hogy a Hamász radikális palesztin szervezet rakétái nyolcvan kilométeres mélységben is behatolhatnak Izrael területére. Tel-Aviv mintegy 70 kilométerre fekszik a Gázai övezet határától.

A konfliktus hátteréről  itt  és  itt  olvashatnak részletesebben.