A repülést is szabályozhatják az ebola miatt

2014.07.30. 00:52

Rendkívüli tanácskozást fog tartani az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) az ebolavírus Nyugat-Afrikában megfigyelt terjedése miatt - közölték kedden Montrealban, a repülési szervezet székhelyén, írja az MTI.

Az ASKY nevű pánafrikai légitársaság a nap folyamán bejelentette, hogy törli járatait a járvány sújtotta Libéria és Sierra Leone fővárosába, mert az egyik utasa behurcolta a vírust Nigériába. A Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet főtitkára szerint a történtek cselekvésre késztetik őket. „A járvány eddig nem érintette a polgári repülést, de most már aggódunk" – mondta Raymond Benjamin, hangsúlyozva, hogy gyorsan fognak cselekedni, és konzultálni fognak az Egészségügyi Világszervezettel, hogy milyen ajánlásokat adjanak ki a járvány terjedésének megfékezésére.

Az ENSZ alá tartozó két szervezet közötti tanácskozás helyét és idejét egyelőre nem jelölték meg.

Ugyancsak Kanadában közölték, hogy karanténba került egy orvos, aki egy hónapig segédkezett a vírus elleni harcban Libériában. Azaria Marthyman szombaton tért haza, és bár egyelőre nem mutatkoznak rajta a 60-90 százalékban halálos betegség tünetei, karanténban tartják nyugat-kanadai otthonában.

A járványban meghalt már a kór első számú libériai és Sierra Leone-i orvos szakértője, két amerikai - akik közül az egyik szintén orvos - pedig megfertőződött Libériában.

Az ebolajárvány miatt felfüggesztette tevékenységét kedden a libériai labdarúgó szövetség (LFA), hogy csökkenjen a betegség terjedésének veszélye az országban, ahol a WHO szerint az év eleje óta 129-en vesztették életüket és 249-en fertőződtek meg a vérzéses lázzal járó kórral. Az LFA azonnali hatállyal, az egész országra kiterjedően rendelte el a labdarúgással kapcsolatos minden esemény és tevékenység felfüggesztését.