Az angol font a skót függetlenség ára

2014.08.28. 23:33

Skócia nem használhatja fizetőeszközként a fontot, ha a szeptemberi függetlenségi népszavazáson az elszakadás mellett dönt – írja az MTI, David Cameron brit kormányfő csütörtök esti utalására hivatkozva.

Válás esetén általában nem marad közös a bankszámla és a hitelkártya.

– mondta Cameron Glasgow-ban a Brit Iparszövetség rendezvényén.

Cameron ezzel arra utalt, hogy szerinte a sikeres valutaunióhoz politikai és gazdasági unió is szükséges. A miniszterelnök úgy látja, három héttel a népszavazás előtt az elszakadást pártolóknak nincs válaszuk arra az alapvető kérdésre, hogy Skócia milyen fizetőeszközt fog használni függetlenné válása esetén.

A skót kormány szeptember 18-ára írta ki a népszavazást arról, hogy Skócia elszakadjon-e a 307 éves brit uniótól.

Az nem Anglia fontja

A függetlenséget pártolók és az unió fenntartásának hívei között éppen arról folyik a leghevesebb vita, hogy Skócia használhatná-e tovább a fontot, ha elszakad Nagy-Britanniától. Alex Salmond skót kormányfő rendre azzal érvel, hogy van lehetőség a megegyezésre a fontunió fenntartásáról függetlenség esetén is, mivel ez Skócia és az Egyesült Királyság fennmaradó részének közös érdeke lenne.

Salmond szerint ugyanakkor Skócia a hivatalos valutaunióról szóló megállapodás nélkül is megtarthatná a fontot, mert – ahogy rendszeresen mondani szokta – az nem Anglia fontja, hanem Skócia fontja is.

A hivatalos fontunió lehetőségét a brit kormány elveti. A pénzügyminisztérium korábbi közleménye azt írja: ha Skócia otthagyja az Egyesült Királyságot, otthagyja a fontot is, mivel az Egyesült Királyság nem vállalhatja azt a kockázatot, hogy adófizetőinek kelljen szükség esetén pénzügyileg kisegíteniük

egy külföldi országot és annak bankjait.

Ugyanerről beszélt csütörtök este Cameron is. Szerinte a skót nép egyértelmű választás előtt áll: vagy a brit unió része marad, és akkor megtarthatja az Egyesült Királyság egységes valutáját, a brit jegybank garanciájával együtt, vagy fejest ugrik a nagy ismeretlenbe.

Cameron szerint az együtt maradás Skócia számára azzal az előnnyel is jár, hogy a kockázatok egy 60 milliós országon belül oszlanak meg, nem egy 5 millió lakosú országban.

A miniszterelnök azt is leszögezte, hogy elszakadás esetén Skócia nem számíthat többé a brit költségvetési segítségre, ha a bankrendszere bajba kerül. Mint mondta, amikor a legnagyobb skót bank, a Royal Bank of Scotland (RBS) a pénzügyi válság után bajba került, a brit költségvetés segítette ki tőkeinjekciókkal. Ha Skócia a függetlenné válás mellett dönt, nem lesz része olyan uniónak, amely baj esetén ismét kisegíthetné bankjait, és ez veszélybe sodorhatja a betétesek megtakarításait.

Londoni elemzők is ettől tartanak. A UBS bankcsoport londoni befektetési részlege egy új tanulmányában azt valószínűsíti, hogy ha Skócia a függetlenségre szavaz, a bankbetétesek nagyon gyorsan hozzákezdhetnek pénzük kivonásához és áttelepítéséhez Angliába. A cég elemzői szerint a legnagyobb skóciai bankok is áttelepülhetnek Angliába, ha bizonytalanná válik, hogy továbbra is támaszkodhatnak-e a Bank of England forrásaira.

A függetlenséget nem lehet megenni

Cameron elítélte Alex Salmond skót kormányfő többször is hangoztatott álláspontját, miszerint Skócia nem vállalja át az Egyesült Királyság teljes államadósságának rájutó részét, ha függetlenné válása esetén nem használhatja tovább hivatalos megállapodás alapján a fontot.

Cameron úgy látja, ha egy ország azzal fenyegetőzik, hogy nem teljesíti meglévő adósságkötelezettségeit, akkor nem számíthat arra, hogy a befektetők megveszik ezután kibocsátandó új adósságát. Ezt az utat felelős kormány nem választhatja - mondta Cameron.

Skóciára a szuverén brit államadósságból nagjyából 100 milliárd font – csaknem 40 ezer milliárd forint – jutna a skót gazdaságnak az Egyesült Királyság teljes hazai össztermékén (GDP) belüli súlya alapján.

Az unió fenntartása mellett érvelő Cameron a világ egyik legrégebbi és legsikeresebb egységes piacának nevezte az Egyesült Királyságot. Skócia kétszer akkora kereskedelmi forgalmat bonyolít le a királyság többi részével, mint a világ összes többi országával együttvéve, és ez önmagában egymillió skóciai munkahely fenntartását segíti elő – mondta Cameron.  • Hírek
  • Hírek