Az ebola Libéria létét fenyegeti

2014.09.10. 06:24

Az Ebola-járvány Libéria nemzeti fennmaradását fenyegeti - figyelmeztetett kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsában a halálos kór által leginkább sújtott nyugat-afrikai ország védelmi minisztere, írja az MTI.

Brownie Samukai a BT tagjai előtt kijelentette, hogy a betegség "úgy terjed, mint az erdőtűz, mindent elpusztítva, ami az útjába kerül". Libériának "nincs megfelelő infrastruktúrája, szállítási kapacitása, szaktudása és pénzügyi forrása ahhoz, hogy hatékonyan szembeszálljon a járvánnyal" - mondta.

Karin Landgren, az ENSZ libériai különmegbízottja a Biztonsági Tanács tagjai előtt azt mondta, hogy már legalább 160 libériai egészségügyi dolgozó fertőződött meg az Ebolától, s felük bele is halt a betegségbe. Egyúttal úgy vélekedett, hogy a helyzet jóval súlyosabb, mint ami a hivatalos adatokból kiderül.

"A betegek elvesztésének gyorsasága és mértéke, valamint a járvány gazdasági, társadalmi, politikai és biztonsági hatásai alapjaiban rendítik meg Libériát" - mondta Landgren. "A libériaiakat a háború óta legsúlyosabb veszély fenyegeti" - tette hozzá.

Idén február óta, a kórokozó vírus 1976-os azonosítása óta legsúlyosabb Ebola-járványban eddig 4293-an betegedtek meg a nyugat-afrikai térségben, s 2296-an belehaltak a betegségbe, közülük 1224-en Libériában - közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO), szeptember 6-i adatok alapján. A halálos áldozatok több mint fele az utóbbi három hétben hunyt el.

Az országban 1989 és 2003 közt lezajlott két háború 250 ezer halálos áldozatot követelt, s teljesen romba döntötte Libériát. Területét hadurak osztották fel egymás között, s gyakran gyerekkatonákat is bevetve harcoltak egymással a gyémánt- és fakitermelési koncessziók megszerzéséért. 2003-ban ENSZ-békefenntartókat telepítettek Libériában, s a hatezer fős katonai és rendőri erő mandátumát az ENSZ BT-nek most szeptemberben kellene meghosszabbítania, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár azonban csak három hónapos hosszabbításra tett javaslatot.  • Hírek
  • Hírek