Palesztinok késeltek Izraelben: 2 halott

2014.11.10. 19:17 Módosítva: 2014.11.10. 21:05

Egy palesztin megkéselt három izraelit egy ciszjordániai telepesfalu melletti buszmegállóban, a támadás egyik áldozata, egy 25 éves nő a kórházba szállítás után életét vesztette.

Két késelés egy nap alatt

A két férfit kórházba szállították, a támadót pedig a település kapujában lévő izraeli fegyveres őr lelőtte. Júniusban éppen erről a helyről rabolták el palesztinok azt a három izraeli tizenévest, akiknek a megölése az ötven napos nyári gázai hadművelet egyik közvetlen kiváltó oka lett, emlékeztet az MTI.

Palesztin szélsőségesek két másik helyszínen is izraeliekre támadtak. Tel-Avivban dél körül egy 18 éves nabluszi fiatal támadt késével a vasútállomáson várakozó katonára, akit életveszélyes sebesüléssel vittek kórházba, pár órával később jött a hír, hogy ő sem élte túl a támadást.

A dulakodásukban megsérült a késelő is, akit a környéken lévő civilek és biztonságiak a helyszíntől nem messze elfogtak. De megdobáltak egy izraelieket szállító autóbuszt is a Negev sivatagban, egy utast megsebesítve.

Benjámin Netanjahu miniszterelnök a déli merényletet követően a Likud frakció ülésén kijelentette, hogy

a terrorcselekmények elkövetői és az erre uszítók célja az, hogy megszabaduljanak tőlünk, bárhol is vagyunk. Megígérhetem nekik, hogy nem érik el céljukat, tovább küzdünk a terror ellen, és le fogjuk győzni azt.

Netanjahu: Menjenek Gázába

Izraelben egyre feszültebb a hangulat, múlt héten pedig egy sofőr kisteherautójával előbb három határőrt ütött el, majd a gyalogosok közé hajtott, feltehetően szándékosan. A gyalogosok közül tizennégyen megsérültek, egy ember meghalt. A sofőrt - akit terroristának tartanak - a helyszínen tartózkodó rendőrök agyonlőtték.

Vasárnap elfajult egy izraeli arabok által meghirdetett tüntetés. A tüntetés azért tört ki, mert a rendőrség lelőtt egy 22 éves arab férfit. A demonstrálók egy része autógumikat égetett, kővel és benzines palackokkal dobálta meg a rendőröket. Sokan erőszakos államellenes felkelésre buzdították egymást. Két könnyebb sérülés történt, amikor egy eldobott kő betörte egy autóbusz ablakát.

Az Izrael ellen és a palesztin állam érdekében tüntetőknek egyszerűen azt mondom, hogy költözzenek a Palesztin Hatóság területére vagy Gázába

- reagált az ügyre Netanjahu. Avigdor Liberman külügyminiszter pedig azt mondta, hogy az észak-izraeli araboknak (mintegy 1,4 millióan vannak) nem kellene izraeli polgároknak maradniuk a Palesztin Állammal megkötött békeegyezmény után.

Szahnin arab falu egyik vezetője a kettes tévécsatornában arra figyelmeztetett, hogy a helyzet csak akkor fog javulni, ha Benjámin Netanjahu megfelelően kezeli azt. „Jelenleg az arab lakosság kontroll alatt van, de ha a miniszterelnök nem vállalja a felelősséget és nem beszél velük egyenlő jogú polgárokként, akkor nem fognak lecsillapodni a kedélyek” - mondta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport