Lenke
17 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Elvennék a brit bevándorlók juttatásait

2014.11.23. 13:49
Több évre megvonna minden bérkiegészítő szociális juttatást a brit kormány az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalóktól, ezzel is csökkentve a nagy-britanniai bevándorlás vonzerejét – írja a Sunday Timesra hivatkozó MTI.

A Sunday Times kormányzati forrásokból származó értesülései szerint David Cameron miniszterelnök és stábja az Open Europe nevű londoni kutatóintézet hétfőn megjelenő javaslatcsomagja alapján dolgozik a szigorítási terveken.

Az intézet javasolja, hogy a külföldi EU-munkavállalók az elhelyezkedésük utáni egy-öt év közötti időszakban ne vehessenek igénybe béren kívüli szociális juttatásokat, például adójóváírást vagy lakhatási hozzájárulást. Az Open Europe szakértői két-három évi átmeneti tilalmi időt tartanak politikailag kivitelezhetőnek.

A cél, hogy sok olyan EU-állampolgár, akinek a jelenlegi szabályozások alapján még a törvényes brit minimálbért megkeresve is vonzó lenne a nagy-britanniai munkavállalás, ne járjon annyira jól anyagilag, mint most.

Nem jóléti intézkedésnek szánták

A tanulmány szerint egy spanyol bevándorló, aki Nagy-Britanniában a brit minimálbérért dolgozik, juttatásokkal együtt átlagosan 290,28 fontot (115 ezer forintot) keres hetente; 76,21 fonttal többet, mint otthon. Ha megvonják a szociális kedvezményeket, a heti jövedelme 196,51 fontra (nem egészen 76 ezer forintra) csökkenne. Ez már heti 17,56 fontos veszteség lenne az otthon megszerezhető átlagos minimálkeresethez képest.

Az Open Europe elemzése szerint a kelet-európai munkavállalók esetében sokkal nagyobb a nagy-britanniai munkavállalás bérelőnye. A ház szakértőinek számításai szerint egy lengyel munkavállaló hetente átlagosan 176,27 fonttal (68 ezer forinttal) keres többet, mint otthon. Az alkalmazottaknak járó brit szociális kedvezmények megvonásával ez a bérelőny 82,50 fontra, vagyis a felére csökkenne.

Pawel Swidlicki, az Open Europe Közép- és Kelet-Európára szakosodott elemzője szerint a Nagy-Britanniában alkalmazott szociális rendszert arra tervezték, hogy ösztönözze a segélyeken élők munkába állását, de a mostani formájában gyakorlatilag brit költségvetési támogatást nyújt az EU-társállamokból érkező munkavállalóknak az alacsony bérezésű nagy-britanniai állások betöltéséhez.

UKIP-kottából zenélnek a konzervatívok

A Sunday Times úgy tudja, David Cameron várhatóan a hét második felében megtartja régóta várt beszédét, ami a bevándorlási szabályok szigorítását ismerteti.

A kormányzó brit Konzervatív Párt azóta foglalkozik a bevándorlás szigorításával, hogy az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) májusban nyert a brit európai parlamenti választásokon, illetve két időközi választáson is. Az UKIP politikai programja Nagy-Britannia EU-s kilépésére, illetve az uniós állampolgárok szabad munkavállalásának megszüntetésére épül.

Cameron az utóbbi hetekben többször is beszélt arról, hogy nem lehet korlátlan jognak tekinteni az EU-n belüli szabad munkaerőmozgást. A kormányfő a Konzervatív Párt éves kongresszusán azt mondta, hogy a bevándorlás szigorításának kérdésében nem fogad el nemleges választ Brüsszeltől.